Računalništvo, telefonija
22.01.2019 13:21

Deli z drugimi:

Share

Uber stavi na pametna kolesa in skuterje

Električna vozila Uber naj bi bila kmalu opremljena s sistemom za samodejno vožnjo.
Električna vozila Uber naj bi bila kmalu opremljena s sistemom za samodejno vožnjo.

Čeprav posel s klasičnimi avtomobili cveti, so se pri podjetju Uber že pred časom odločili, da se bodo usmerili še na novo področje. To so dejansko nakazali z nakupom podjetja JUMP Bikes, ki trenutno daje v najem električna kolesa v določenih velemestih širom sveta. Uberjeva storitev na področju električnih koles je med uporabniki izjemno priljubljena, saj je nekoliko drugačna od primerljivih storitev najema, kjer moramo kolesa prevzeti in oddati na posebej prirejenih mestih. Uporabniki lahko električna kolesa namreč prevzamejo, kjerkoli so na voljo, prav tako pa jih lahko pustijo tam, kjer želijo, pod pogojem, da so ustrezno zaklenjena oziroma zavarovana. Uporabniki razpoložljivo kolo najdejo z namensko mobilno aplikacijo, za odklep pa morajo le vnesli posebno kodo.

Kot vse kaže namerava podjetje Uber to ponudbo kmalu še dodatno popestriti, saj je pričelo zaposlovati inženirje, ki mu bodo pomagali pri razvoju sistema za samodejno vožnjo z električnimi kolesi in skuterji. Za ta namen so pri podjetju Uber ustanovili celo nov oddelek, ki sliši na ime Micromobility Robotics, njihova električna vozila pa bodo poskrbela za to, da bodo sama potnike pripeljala na želen cilj. Samodejno vozeča električna kolesa in skuterji bi seveda tudi samodejno našli polnilno postajo in uporabnika, ko jih bo ta priklical z uporabo namenske aplikacije.

Kdaj bodo samodejno vozeča kolesa in skuterji na voljo končnim uporabnikom še ni znano. Za to bo po vsej verjetnosti treba kar še nekaj let razvoja, saj gre za tehnologijo, ki še ni povsem razvita, obeti za prihodnost pa so kljub temu nadvse spodbujajoči.


Prijavi napako v članku