Računalništvo, telefonija
21.02.2018 09:19

Deli z drugimi:

Share

Tu je seznam vseh omejitev operacijskega sistema Windows za procesorje ARM

Operacijski sistem Windows 10 za ARM je kljub številnim omejitvam še vedno dovolj dober za delo in zabavo.
Operacijski sistem Windows 10 za ARM je kljub številnim omejitvam še vedno dovolj dober za delo in zabavo.

Podjetje Microsoft je lani v okviru konference Build 2017 predstavilo računalniški sistem z operacijskim sistemom Windows 10, ki je za preračunavanje podatkov uporabljal kar procesor s sredicami podjetja ARM. To pomeni, da so s tem mobilne in druge naprave s sredicami ARM postale povsem primerljive z osebnimi računalniškimi sistemi. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Poganjanje operacijskega sistema Windows 10 in 32-bitnih aplikacij je omogočeno na način, da procesorji s sredicami ARM emulirajo delovanje 32-bitnih in 64-bitnih procesorjev Intel ali AMD. Ker so mobilni procesorji postali zelo zmogljivi, uporabniki operacijskih sistemov Windows 10 za ARM razlike v delovanju v primerjavi z običajnimi procesorji sploh ne opazijo. Ti pa opazijo avtonomijo delovanja, saj je ta zaradi uporabe mobilnih procesorjev več kot odlična.

Kljub številnim prednostim operacijskega sistema Windows 10 za ARM ima ta določene omejitve, pri čemer je prva ta, da novost nekoliko spominja na nesrečni Windows RT. Novost namreč temelji na sistemu Windows 10 S, kar pomeni, da lahko nanj nameščamo le aplikacije, ki so na voljo v Microsoftovi trgovini. Na srečo danes tam najdemo tudi aplikacije, ki temeljijo na 32-bitni zgradbi. To pomeni, da 64-bitnih aplikacij vsaj za enkrat znotraj operacijskega sistema Windows 10 za ARM ni mogoče poganjati. Tu žal manjka tudi podpora za tehnologijo Hyper-V, kar pomeni, da znotraj novosti ne moremo poganjati navideznih operacijskih sistemov.

Pri nakupu računalnika s prednameščenim operacijskim sistemom Windows 10 za ARM se moramo zavedati tudi tega, da vse aplikacije znotraj Microsoftove trgovine ne podpirajo tehnologije podjetja ARM, kar pomeni, da ne bodo delovale pravilno. To pomeni, da se bo ob zagonu prikazalo sporočilo o napaki, program bo imel težave s prikazom grafičnega vmesnika ali pa bo med uporabo enostavno prenehal delovati. Enako drži tudi za igre, kjer igričarji ne bodo morali računati na podporo strojne opreme, saj pogoni OpenGL in DirectX ne delujejo tako, kot bi morali.

Težave bi se lahko pojavile tudi z gonilniki, saj so ti večinoma pripravljeni za običajni Microsoftov operacijski sistem Windows 10. Poleg tega tu ne delujejo sistemske funkcije, ki so namenjene presonalizaciji delovanja sistema, orodja za zunanje naprave in aplikacije, ki so namenjene shranjevanju podatkov v oblak.

Naj za konec še omenimo, da pri operacijskem sistemu Windows 10 za mobilne procesorje s sredicami ARM gre morda za začasne omejitve, ki jih bo podjetje Microsoft sčasoma odpravilo. Po vsej verjetnosti bodo uporabniki prej ali slej deležni podpore za 64-bitne aplikacije, saj podjetje Microsoft računa na to, da bo njegova spletna trgovina postala osrednje središče za prenos in nakup programske opreme. Poleg tega bo Microsoft kmalu zagotovil podporo še za mobilne procesorje podjetji, kot so MediaTek, Nvidia in Samsung, saj je trenutno podprt zgolj zmogljiv mobilni procesor Snapdragon 835 podjetja Qualcomm,


Prijavi napako v članku