Računalništvo, telefonija
02.06.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Trije ključni nasveti za uvajanje novo zaposlenih za delo na daljavo ob uporabi lastnega računalnika

V luči novih pravil glede dela od doma se številna podjetja, med njimi tudi VMware, soočajo z novimi načini uvajanja svojih novih zaposlenih.
Zahvaljujoč VMware Workspace ONE je uvajanje za delo od doma na lastnem računalniku veliko lažje.
Zahvaljujoč VMware Workspace ONE je uvajanje za delo od doma na lastnem računalniku veliko lažje.

Na svetovni ravni smo priča zamudam z dobavnimi roki; dobava računalniških komponent in novih računalnikov za naše stranke beleži tedenske ali celo mesečne zamude, hkrati pa raste število tistih, ki delajo od doma. Novo zaposleni morajo začeti opravljati delovne naloge iz domačih pisarn in velika večina ne bo kmalu dobila svojega službenega računalnika, včasih pa tudi ne začasnega ali nadomestnega. Kako takšnim zaposlenim omogočiti začetek dela kljub vsem zamudam? Eden od načinov je lahko uvedba poslovne politike uporabe BYO računalnikov (bring your own – prinesite svoj računalnik).

Pred skoraj petimi leti je bil predstavljen Windows 10. Operacijske sisteme Windows najdemo pri veliki večini osebnih računalnikov po vsem svetu. Če ima vaše podjetje poslovno politiko BYO ali če morate uvajati nove zaposlene za uporabo njihovih osebnih računalnikov, je velika verjetnost, da jih bo veliko uporabljalo računalnike z operacijskim sistemom Windows 10.

Mnogi se izogibajo uporabi osebnega računalnika v službene namene, četudi le za krajše časovno obdobje. Tu se postavljajo številna vprašanja, kot so: Katere osebne in druge podatke bom potreboval, da bom lahko omogočil dostop novemu delodajalcu? Kaj bom moral namestiti na računalnik? S katerimi dovoljenji se bom moral strinjati, da bo programska oprema pravilno delovala? Zahvaljujoč spletnemu portalu VMware Workspace ONE je uvajanje za delo od doma na lastnem računalniku z operacijskim sistemom Windows 10 veliko lažje, kot si lahko predstavljamo in dejansko to lahko postane celo pozitivna izkušnja.

V nadaljevnaju smo povzeli tri glavne vidike VMware-jeve BYO poslovne politike, ki lahko tako vašem podjetju kot vašim zaposlenim zagotovi pozitivno uporabniško izkušnjo.

Prijavite se na katerega izmed številnih VMware@Home brezplačnih webinarjev in razširite svoja znanja o inovativnih rešitvah za digitalno preobrazbo.

Zagotovite varnost in zasebnost

Poslovne aplikacije pogosto zahtevajo taka dovoljenja, ki podjetju omogočajo, da kadar koli izbriše vse podatke iz določene naprave. V novih razmerah to pomeni, da zaposleni (zavestno) podjetju dovoljuje, da lahko izbriše vse njegove osebne dokumente in fotografije. Čeprav je težko verjeti, da bi katero koli podjetje zlonamerno izbrisalo vse podatke posameznika na zasebnemu računalniku, vedno lahko pride do napačne presoje ali neželene situacije. Verjamemo, da se nihče od nas ne bi rad znašel v tem položaju, verjetno pa se boste tudi strinjali, da tovrstni zahtevki o takih dovoljenjih ne bodo pozitivno vplivali na zaupanje zaposlenih v lastno podjetje. Ravno zaradi takšnih situacij se mnogi preprosto izogibajo uporabi osebnih naprav v poslovne namene.

Workspace ONE ločuje osebne in poslovne podatke; med nastavljanjem programa aplikacija ne bo nikoli zahtevala dostopa in dovoljenja za izbris vaših osebnih aplikacij in podatkov. VMware definira BYOD pravilnik (Bring Your Own Device – prinesite svojo napravo) kot “postopek zagotavljanja varnega dostopa do korporativnih podatkov, aplikacij in vsebine na napravi, ki je v lasti zaposlenega, ne da bi pri tem ogrožali zasebnost zaposlenih in njihove osebne podatke, aplikacije ali vsebine.” Pomembno je opozoriti, da ta drugi del, povezan z zasebnostjo, ni vedno vključen ali naveden v BYOD pravilnikih družb.

Vaš IT oddelek vam lahko jasno pokaže, kateri podatki o napravi se zbirajo in kako so vidni v Workspace ONE-u. Praviloma so to osnovni podatki, ki vključujejo vrsto operacijskega sistema in naprave, ne pa na primer lokacijo naprave ali zgodovino uporabe. Prav tako uporabnikom ni potrebno prenesti in namestiti nobenih “agresivnih” aplikacij, da bi Workspace ONE pravilno deloval.

Prijavite se na katerega izmed številnih VMware@Home brezplačnih webinarjev in razširite svoja znanja o inovativnih rešitvah za digitalno preobrazbo.

Enostavna rešitev brez nepotrebnih namestitev programske opreme

Uporabniki, ki želijo imeti na svojem računalniku nameščene čim manj programske programe, niso redkost. Povprečen uporabnik morda ni tako občutljiv in mu ni mar za število aplikacij nameščenih na računalniku, vendar obstaja veliko število uporabnikov prenosnih računalnikov, ki razmišljajo prav o tem. Taki uporabniki imajo na svojih osebnih računalnikih pogosto manjše, brezplačne programe in aplikacije, ki temeljijo na spletnih brskalnikih, torej niso nagnjeni k nalaganju in nameščanju (poslovnih) aplikacij na osebni računalnik.

Dostop do Workspace ONE-a in do skoraj vseh potrebnih aplikacij je zato možen prek vašega najljubšega spletnega brskalnika, ne da bi ob tem morali uporabljati VPN povezavo. V redkih primerih, ko je potreben dostop do aplikaciji, ki zahtevajo VPN povezavo, obstaja možnost uporabe virtualne računalniške infrastrukture (VDI) prek VMware Horizon-a. Poleg tega, da ponuja dostop do aplikacij, ki potrebujejo VPN povezavo, vam Horizon omogoča tudi delo z aplikacijami, ki imajo različne funkcije ali ki namesto spletnega brskalnika potrebujejo fizični računalnik.

Naj bo preprosto in neboleče

Za začetek uporabe Workspace ONE-a ne potrebujete «imaging-a» (posnemanja) vašega računalnika tako, kot tudi IT oddelek ne potrebuje prevzemati nadzora nad vašim računalnikom prek oddaljenega dostopa (čeprav Workspace ONE ponuja tudi to možnost). Preprosto zaženete aplikacijo za upravljanje postopka overjanja in uporabite pridobljeno tokensko kodo za dostop do Workspace ONE Inteligentent Hub-a.

Workspace ONE Inteligentent Hub omogoča dostop do vseh potrebnih aplikacij v enem in enotnem katalogu aplikacij prek vašega spletnega brskalnika. Za najti tisto, kar potrebujete, lahko poiščete določeno aplikacijo ali pobrskate znotraj kataloga aplikacij po segmentih, kot so na primer trženje, prodaja, človeški viri in drugo. Ko pa potrebujete dodatno dovoljenje za dostop in odpiranje aplikacije ali podatkov znotraj določene aplikacije, preprosto s klikom miške zahtevate dostop, ki vam ga potem nekdo odobri.

Poleg tega je pogosto tekom delovnega dneva potrebno vnesti uporabniško ime in geslo za vsako aplikacijo in vsak uporabniški račun, ki ga uporabljate. Z Workspace ONE-om imate možnost poenostavljenega vpisa (single sign-on), ki močno poenostavi prijave ter ​​omogoča varen dostop do občutljivih korporativnih aplikacij tudi na osebnih napravah.

Zaključek

Stari pregovor, ki pravi, da “imaš samo enkrat priložnost narediti prvi vtis” tako velja tudi v primeru uvajanja novo zaposlenih. Uspešen in prijeten postopek uvajanja na delovnem mestu, pa tudi občutek, ki ga zaposleni ima v prvih tednih pri novem delodajalcu, ima trajne posledice in vpliva na njihovo splošno zadovoljstvo in produktivnost v podjetju. Razmere, v katerih morajo zaposleni prinesti svoje računalnike, zagotovo niso idealne, je pa to včasih edina možnost. Ko pride do takih situaciji, zaposleni želijo zaupati varnostnim pravilom in ukrepom o skladnosti podjetij, za katera delajo – zlasti ko gre za uporabo njihovih osebnih računalnikov.

Vsako podjetje bi moralo od prvega trenutka, ko novo zaposleni začne delati, graditi odnos, ki temelji na zaupanju – tudi v najzahtevnejših situacijah. To razmerje se začne tako, da se zaposlenim omogoči uporaba najboljših možnih tehnoloških rešitev, kot je Workspace ONE, z namenom, da postanejo tehnologija, ki jo zaposleni uporabljanjo in njihove vsakdanje izkušnje čim manj stresne.

Prijavite se na katerega izmed številnih VMware@Home brezplačnih webinarjev in razširite svoja znanja o inovativnih rešitvah za digitalno preobrazbo.


Prijavi napako v članku