Prenosni računalniki
23.12.2009 14:40

Deli z drugimi:

Share

Tretja generacija prenosnega računalnika OLPC XO že v letu 2012?

Prenosni računalnik XO-3 bo občutno kompaktnejši od zdajšnjega modela XO.
Prenosni računalnik XO-3 bo občutno kompaktnejši od zdajšnjega modela XO.

Nicholas Negroponte

, pobudnik najcenejšega prenosnega računalnika na svetu XO, ki ga je zasnovalo združenje One Laptop Per Child (OLPC), je najavil prihod njegovega dostojnega naslednika. Prenosni računalnik XO-3 bo temeljil na osnovi kakovostnega zaslona dimenzij 22 x 28 centimetrov, ki bo občutljiv na dotik. Po vsej verjetnosti bo šlo za barvni elektronski papir podjetja Pixel Qi.

Za prenos prenosnika bo poskrbljeno s praktičnim držalom v obliki prstana, medtem ko bo na njegovi hrbtni strani vgrajena kakovostna spletna kamera. Preostala strojna oprema naj bi obsegala še energijsko varčen procesor takta 800 MHz, sistemski pomnilnik kapacitete 256 MB, pogon Solid State in nepogrešljivi modul Wi-FI.

Poganjanje prednameščene programske opreme naj bi bilo prepuščeno mobilnemu operacijskemu sistemu Linux. Presnosni računalnik OLPC XO-3 naj bi bil nadvse varčen z električno energijo, saj naj bi pri polni obremenitvi porabil komajda slab vat električne moči.

V kolikor inženirji združenja One Laptop Per Child ne bodo naleteli na težave, naj bi bil novi cenovno ugodni prenosni računalnik na prodaj najkasneje do konca leta 2012.O njegovi maloprodajni ceni pa je seveda še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku