Računalništvo, telefonija
01.06.2011 13:38

Deli z drugimi:

Share

Tretja generacija Linuxa na pohodu

Tretja generacija jedra Linux obeta veliko!
Tretja generacija jedra Linux obeta veliko!

Pred dobrimi 20 leti je računalničar Linus Torvalds v novičarski skupini USENET objavil sporočilo, ki je pretreslo svet računalništva. V njem je namreč zatrjeval, da razvija prvi odprtokodni in brezplačni operacijski sistem. Čeprav je takrat šlo le za ljubiteljski projekt, ki naj bi podpiral zgolj računalniške sisteme AT, je že septembra leta 1991 izšla prva različica odprtokodnega operacijskega sistema Linux (inačica 0.01).

Da bi lahko Linux ostal v stiku s sodobnimi tehnologijami, so programerji pred kratkim pripravili prvo poskusno inačico tretje generacije jedra Linux (3.0.0-rc1). Ta naj bi kmalu prevzel mesto druge generacije jedra Linux, ki je med nami prisoten že kar dobrih 15 let. Novinec pričakovano prinaša bogato paleto novosti in izboljšav. Med njimi zdaleč najbolj izstopajo odprtokodni gonilniki za Microsoftov igričarski krmilni sistem Kinect.

Tretja generacija jedra Linux se lahko pobaha še z optimizirano programsko kodo za procesorje AMD Fusion ter Intel Ivy in Sandy Bridge. Novinec je bogatejši še za novejše grafične gonilnike in številne popravke. Programerji so se pri pripravi tretje generacije jedra Linux odrekli gonilnikom VIA KMS/DRM, datotečnemu sistemu Reiser4 in gonilnikom Poulsbo / PowerVR DRM. Tretja generacija jedra Linux naj bi bila dokončno nared v jeseni. Njena poskusna različica je že na voljo za prenos na spletni strani http://goo.gl/XeOG5.


Prijavi napako v članku