Trdi diski
16.07.2012 07:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Trdi disk za milijon let hrambe podatkov

Na trdem disku podjetja ANDRA bi podatki lahko preživeli človeštvo!
Na trdem disku podjetja ANDRA bi podatki lahko preživeli človeštvo!

Vse več zapisov nastaja samo še v digitalni obliki. Zaradi tega je zelo pomembno, da imamo na voljo pomnilniške medije, namenjen dolgoročnemu shranjevanju podatkov. Čeprav so današnji hranilniki podatkov zelo zanesljivi, lahko na njih podatke v najboljšem primeru hranimo do nekaj desetletji. Nato je potrebno vse podatke »prepisati« na nov medij, kar seveda zahteva tako svoj čas kot tudi denar. V najslabšem primeru pa lahko podatke tudi izgubimo za vedno (npr. razmagneten trdi disk ali poškodovan optični medij).

Da bi lahko bili podatki varno shranjeni za dalj časa, je francosko podjetje ANDRA, ki se sicer ukvarja z upravljanjem z jedrskimi odpadki, pripravilo nadvse zanimiv koncept trdega diska. Na njem bi lahko podatki »preživeli« celo človeštvo, kar v praksi pomeni vsaj milijon let. Novost bi podatke hranila na ploščah iz safirja, ti pa bi se zapisovali z uporabo miniaturnih trakov iz platine. Na ta način bi lahko podatki povsem uspešno kljubovali času in zunanjim vplivom.

Zdajšnja tehnologija francoskega podjetja ANDRA še ni nared za shranjevanje velike količine podatkov. Na dve plošči se danes lahko namreč hrani do največ 80-tisoč miniaturnih strani. Zato bi bilo vsaj zaenkrat nanj smiselno shranjevati le tiste podatke, ki so za človeštvo najbolj pomembni. Tudi proizvodnja cena tovrstnih hranilnikov ni zanemarljiva, saj se giba okoli 25-tisoč evrov. Francosko podjetje ANDRA je prepričano, da bodo ustanove, ki morajo določene podatke hraniti trajno, njihov izum pričele uporabljati še pred letom 2015.

Vas zanima več iz te teme?
SSD diski zunanji trdi diski

Prijavi napako v članku