Trdi diski
04.12.2023 08:20
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Western Digital predstavil trdi disk kapacitete 28 TB

Western Digital je končno razkril HDD disk kapacitete 28 TB, vendar se s tem šele začenja dirka za lansiranje 30 TB HDD. Tekmujeta predvsem Seagate in Western Digital. Komu bo uspelo prvemu?

Pot do tja je še relativno dolga. Western Digital je zato najprej predstavil Ultrastar DC HC680 HDD, trdi disk za podatkovne centre, ki ima največjo kapaciteto skoraj do mejnika želene zmogljivosti shranjevanja.

Desetdiskovni trdi disk, ki temelji na tehnologiji “shingled magnetic recording” (SMR), je na voljo v treh kapacitetah: 24 TB, 26 TB ter 28 TB in je posebej zasnovan za stranke podatkovnih centrov, ki želijo zmanjšati stroške.

WD Ultrastar DC HC680 HDD prav tako vključuje izboljšano tehnologijo OptiNAND, ki izboljšuje učinkovitost shranjevanja, energetsko podprto magnetno snemanje (eAMR), trostopenjski aktuator (TSA) in HelioSeal za večje kapacitete ob ohranjanju enake porabe energije. 3,5-palčni SATA diski imajo tudi hitrost diska 7200RPM in velikost predpomnilnika 512 MB. Poleg tega omogočajo prenos podatkov do 265 MB/s.

Z lansiranjem tega trdega diska se Western Digital pridružuje Seagatu, ki je pred časom prav tako ponudil trdi disk z enako kapaciteto. Seagate je bil celo precej drzen in napovedal, da bo leta 2024 predstavil disk kapacitete 30 TB, morda celo večji.

Podjetje trenutno prodaja 28-TB različico svojega Exos X24 HDD, vendar lahko stranke njihovega sistema za shranjevanje Exos Corvault uporabljajo tudi 29-TB trde diske, ki temeljijo na tehnologiji toplotno podprtega magnetnega snemanja (HAMR).

HAMR tekmuje s SMR, saj lahko dodatno zmanjša velikost bitov na vsakem sledu in tako v proizvedene trde diske zapakira večjo kapaciteto shranjevanja. To pomeni, da lahko trdi diski z največjo kapaciteto prostora za shranjevanje postanejo še večji – s tehnologijo, ki teoretično omogoča trde diske do 100 TB.

Seagate je že letos poslal vzorce diskov s kapaciteto 30 TB, vendar trenutno testirajo tudi 32 TB in morda 50 TB HDD. Western Digital pa naj bi medtem pripravljal 40-TB disk, čeprav uradnega datuma lansiranja še ni.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
WD diski

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več