Računalništvo, telefonija
31.01.2020 18:00

Deli z drugimi:

Share

Toslink optični kabli za zvok

Razkrivamo ozadje za optičnimi kabli za zvok in na kaj morate biti pozorni, ko izbirate pri nakupu.
Toslink optični kabli za zvok
Toslink optični kabli za zvok

TOSLINK (ime izhaja iz Toshiba Link) je standardiziran sistem priključkov optičnih vlaken. Splošno znan tudi kot “optični zvočni kabel” ali zgolj “optični kabel”, njegova najpogostejša uporaba je v potrošniški avdio opremi (prek “digitalne optične” vtičnice), kjer nosi digitalni zvočni tok iz komponent, kot so CD/DVD/BluRay predvajalniki, DAT snemalniki, računalniki in sodobne konzole za video igre na AV sprejemnik, ki lahko dekodira dva kanala nestisnjenega zvoka PCM brez izgub ali stisnjenega 5.1 / 7.1 prostorskega zvoka, kot sta Dolby Digital ali DTS Surround System. Za razliko od HDMI-ja, TOSLINK nima pasovne širine, preko katere bi lahko prenašal različice Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio brez izgub ali več kot dva kanala zvoka PCM.

Čeprav TOSLINK podpira več različnih medijskih formatov in fizičnih standardov, so digitalne zvočne povezave s pravokotnim priključkom EIAJ / JEITA RC-5720 (tudi CP-1201 in JIS C5974-1993 F05) daleč najpogostejše. Optični signal je rdeča luč z največjo valovno dolžino 650 nm. Glede na vrsto moduliranega signala, ki se prenaša, so lahko prisotne tudi druge optične valovne dolžine.

Toshiba je prvotno ustvaril TOSLINK za povezavo svojih predvajalnikov CD s sprejemniki, ki so jih izdelali, za zvočne tokove PCM. Programska plast temelji na “Sony / Philips digitalnem vmesniku” ali takoimenovanem S / PDIF, medtem ko “hardware layer” uporablja optični sistem za prenos, ne pa električni (bakreni) sloj S / PDIF . Proizvajalci večine CD predvajalnikov so TOSLINK kmalu sprejeli. Pogosto ga je mogoče najti v viru video (DVD in Blu-ray predvajalniki, kabelske omarice in igralne konzole) za povezavo digitalnega zvočnega toka z dekoderji Dolby Digital / DTS.

Ime je registrirana blagovna znamka Toshibe, ustvarjena iz podjetja TOShiba-LINK. Opažene so tudi različice imena, kot so TOSlink, TosLink in Tos-link, medtem ko je uradno generično ime za standard EIAJ optično.

ADAT Lightpipe ali preprosto ADAT Optical uporablja optični prenosni sistem, podoben TOSLINK-u, in se uporablja v profesionalni glasbeni / avdio industriji. Medtem ko format ADAT Lightpipe uporablja iste priključke JIS F05 kot TOSLINK, format podatkov ADAT Lightpipe ni združljiv s S / PDIF.

Zaradi velikega slabljenja svetlobe je učinkovit obseg plastičnih optičnih kablov omejen na 5–10 m. Če se tesno upognejo, se lahko začasno prekinejo ali trajno poškodujejo. Čeprav so kabli iz optičnih vlaken iz plastike (POF) redkejši in dražji, imajo optična vlakna iz stekla ali kremena nižje izgube in lahko razširijo obseg sistema TOSLINK.

Optični kabli niso dovzetni za električne težave, kot so ozemljitvene zanke in RF motnje.

Ugreen optični kabli imajo aluminijasto ohišje, sam kabel pa je še dodatno zaščiten z najlonsko pletenico. Izbirate lahko med dolžinami 1m, 2m in 3m. Na voljo so že pri vseh bolje založenih spletnih trgovcih (mimovrste, ideo, enaa, …). V primeru nadaljne prodaje Ugreen optičnih kablov pa se lahko obrnete direktno na distributerja, Elkotex d.o.o. ali na b2b.elkotex.si

Uradni uvoznik iin distributer za Ugreen optične kable: Elkotex d.o.o.

Spletna stran uvoznika: b2b.elkotex.si

Spletna stran proizvajalca: ugreen.com

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ELKOTEX d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ELKOTEX d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ELKOTEX d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku