Računalništvo, telefonija
23.12.2013 15:22
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

TOP 10 Microsoftovih novosti v 2013

Podjetje Microsoft je v lanskem letu predstavilo bogato paleto raznovrstnih programskih in strojnih novosti ter poskrbelo za številne bolj ali manj všečne zgodbe. V tem prispevku si poglejmo deset največjih novosti, ki so zaznamovale podjetje Microsoft v lanskem letu.
Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je naznanil odstop.
Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je naznanil odstop.

Lansko leto je bilo za podjetje Microsoft eno najbolj pestrih v njegovi celotni zgodovini. Računalniški gigant je namreč predstavil bogato paleto raznovrstnih novosti, poskrbel za številne bolj ali manj všečne zgodbe in si pridobil izjemno pomembno mesto v računalniški industriji. V nadaljevanju si poglejmo deset največjih novosti, ki so zaznamovale podjetje Microsoft v lanskem letu.

10. Microsoft izgubil bitko za blagovno znamko SkyDrive

Konec julija je angleško sodišče razsodilo v sporu med družbama Microsoft in British Sky Broadcasting Group (BSkyB) glede domnevne zlorabe zaščitenega imena Sky v primeru oblačne storitve Microsoft SkyDrive. Angleški sodni senat je ugodil podjetju BSkyB, kar pomeni, da bo moral računalniški gigant za svojo oblačno storitev še v prvi polovici leta 2014 pridobiti drugo tržno ime.

9. Ukinjena spletna portala Zune Marketplace in Microsoft Points

Microsoft je prodajo svojih večpredstavnostnih predvajalnikov Zune ustavil že leta 2011, a je bil portal Zune Marketplace njihovim uporabnikom kljub temu še pred kratkim na voljo za namene prenosa in nakupa programske opreme. Microsoft bo neuspešen projekt večpredstavnostnih predvajalnikov Zune zaključil v februarju 2014, ko bo ukinil še tehnično podporo zanje. Sočasno z ukinitvijo portala Zune Marketplace je Microsoft ukinil še portal Microsoft Points, saj je bil nakup videoposnetkov, glasbe, televizijskih nanizank, iger in drugih izdelkov na njem sila zapleten, nepregleden in cenovno neugoden.

8. Windows Phone pridobil tržni delež

Pametni mobilni telefoni z mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone so v lanskem letu močno pridobili na priljubljenosti, saj so v zadnjem četrtletju prevzeli 3,6 odstotka trga. Na evropskem tržišču njihov delež znaša že dobih deset odstotkov in vse kaže na to, da se bo leta 2014 še povečal. To ne preseneča, saj je uporabnikom pametnih mobilnih telefonov Windows Phone trenutno na voljo že več kot 200.000 brezplačnih in plačljivih aplikacij.

7. Napovedana reorganizacija “One Microsoft”

Podjetja Microsoft se je dalj časa držal sloves vodilnega proizvajalca programske opreme, pred kratkim pričeta reorganizacija »One Microsoft« pa nakazuje, da je cilj računalniškega giganta postati tudi največji ponudnik spletnih storitev na modrem planetu. Reorganizacija podjetja Microsoft naj bi se nadaljevala še skozi celotno leto 2014. To lahko prepreči le še novi generalni direktor Microsofta, ki bo kmalu prevzel »stolček« Steva Ballmerja.

6. Predstavljena pisarniška paketa Office 2013 in Office 365 Home Premium

Microsoft je na začetku januarja najavil globalno dostopnost tako pisarniškega paketa Office 365 kot tudi storitve Office 365 Home Premium. Slednja je prinesla nov pristop k ponudbi izdelkov Office za domače uporabnike, saj je na voljo v računalniškem oblaku ter je namenjena zaposlenim, gospodinjstvom in ljudem, ki želijo poenostaviti svoje življenje in narediti več. Vključuje najnovejši in celovit nabor aplikacij Office, ki jih je mogoče namestiti na kar pet naprav, vključno s tablicami Windows, osebnimi računalniki in računalniki Mac. Uporabniki v zameno za letno naročnino pridobijo še dodaten oblačni prostor za dokumente SkyDrive ter brezplačne minute za klice v fiksna in mobilna omrežja prek Skypa.

5. Nova tablična računalnika Surface 2 in Surface Pro 2

Konec septembra nas je podjetje Microsoft prijetno presenetilo z novo generacijo tablic Surface 2, ki sta na voljo s procesorji ARM in Intel Haswell. Novinca sta bila deležna temeljite prenove strojne opreme, medtem ko je njuna oblika ostala tako rekoč nespremenjena.

Tablični računalnik Microsoft Surface Pro 2 je opremljen z 10,6-palčnim (26,9-centimetrskim) zaslonom ClearType HD ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, ki zagotavlja izjemno kakovosten prikaz slik tudi ob možni zunanji svetlobi. Preračunavanju podatkov je kos zmogljiv Intelov procesor Core i5 frekvence 1,6 gigaherca (sredica Haswell), najzmogljivejša inačica pa razpolaga še s kar osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 512 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Na tabličnem računalniku Microsoft Surface Pro 2 je nameščen operacijski sistem Windows 8.1.

Za nekoliko manj zahtevne uporabnike je Microsoft pripravil tablični računalnik Surface 2, ki tako kot njegov zmogljivejši brat razpolaga z 10,6-palčnim zaslonom ClearType HD ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, medtem ko je preračunavanju zahtevnejših podatkov in grafičnih vsebin kos mobilna platforma Nvidia Tegra 4. Avtonomija novinca je v primerjavi s predhodnikom kar za četrtino daljša, za tekoče poganjanje programske opreme pa skrbi mobilni operacijski sistem Windows RT 8.1.

4. Windows 8.1 ugledal luč sveta

V drugi polovici oktobra je Microsoft vsem uporabnikom osebnih računalnikov v prenos ponudil težko pričakovani operacijski sistem Windows 8.1, ki v primerjavi s predhodnikom prinaša številne nove možnosti in funkcije. Med njimi najdemo gumb »Start«, dodatne možnosti prilagajanja ikon, brskalnik Internet Explorer 11, izboljšan iskalnik Bing in orodje za napredno upravljanje z uporabniškimi računi. Tu sta na voljo še možnost uporabe programa Skype tudi ob zaklenjenem računalniku in izboljšana tipkovnica za na dotik občutljive zaslone, medtem ko je bila privzeta podpora za Facebook in Flickr odstranjena.

3. Microsoft prevzel podjetje Nokia

Na začetku septembra sta se podjetji Nokia in Microsoft dogovorili, da bo Microsoft prevzel celoten oddelek mobilne telefonije finske družbe. Za prevzem glavnega proizvajalca mobilnikov Windows Phone bo računalniški gigant odštel 5,4 milijarde evrov, prevzem pa bo dokončan v začetku leta 2014. Prevzem finskega giganta s strani podjetja iz Redmonda je bil pričakovan, saj Nokia trenutno obvladuje kar 85 odstotkov trga mobilnikov Windows Phone. Poleg tega bo Microsoft ob uspešnem prevzemu postal tudi lastnik vseh Nokijinih patentov na področju mobilne telefonije, kar mu bo omogočilo hitrejši, lažji in predvsem boljši razvoj sistema Windows Phone. Microsoft se je ob tem še zavezal, da bo blagovno znamko Nokia ohranil za najmanj 10 let.

2. Najava in pričetek prodaje igralne konzole Xbox One

Microsoft je v drugi polovici novembra v izbranih državah širom sveta pričel s prodajo težko pričakovane igralne konzole Xbox One, njene prve zaloge pa so zaradi velikega zanimanja pošle praktično takoj (več kot milijon prodanih enot v manj kot 24 urah). Microsoftova nova igralna konzola Xbox One navdušuje predvsem s tem, da v eni napravi združuje vse, kar potrebujemo v sodobni dnevni sobi. Poleg tega je igralna konzola podjetja iz Redmonda opremljena z izjemno zmogljivo strojno opremo, ki obsega osemjedrni procesor AMD Fusion, vgrajeno grafično kartico AMD Radeon HD, hiter sistemski pomnilnik DDR3 kapacitete osmih gigabajtov, trdi disk s 500 gigabajti prostora, optični pogon Blu-ray in brezžično povezavo WiFi 802.11n.

1. Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer naznanil odstop

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer je konec avgusta naznanil, da se bo upokojil najkasneje v letu dni oziroma ko bo njegov namestnik zmožen prevzeti krmilo računalniškega giganta. Steve Ballmer je postal generalni direktor podjetja Microsoft leta 2000, ko je na čelu družbe zamenjal izjemno uspešnega Billa Gatesa. V trinajstih letih je Steve Ballmer naredil veliko uspešnih poslovnih potez, med katere pa ne moremo šteti operacijskega sistema Windows Vista, ki ga je celo sam označil za največjo napako v svoji karieri. Direktorju Microsofta je spodletelo tudi z operacijskima sistemoma Windows 8 in Windows RT, saj se prvega uporabniki osebnih računalnikov bolj kot ne izogibajo, medtem ko je mobilni sistem v navezi s tabličnimi računalniki Surface RT računalniškemu gigantu doslej pridelal že preračunanih 685 milijonov evrov izgube.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben od drugih podpornih storitev. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno nalogo, ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več