Telefoni
24.02.2014 16:19
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

To je Nokia X – trčenje Androida in Windows Phona

To je Nokia X - trčenje Androida in Windows Phona
To je Nokia X - trčenje Androida in Windows Phona

Uradno je. Prišla je nova Nokia X. Čeprav bo Microsoft najbrž kupil Nokiin del, ki se ukvarja s telefoni, Finskemu proizvajalcu pametnih telefonov še vedno uspeva potiskati naprej z izdajo treh novih telefonov z Android operacijskim sistemom.

Že decembra so mediji poročali o načrtih Nokie, sedaj pa je podjetje pripravljeno govoriti o podrobnih informacijah o novih telefonih X, X+ ter XL . Telefoni so med seboj podobni po specifikacijah, Nokia XL izstopa z velikostjo ekrana 5 palcev (ostala telefona 4 palci). Kot pričakovano za te srednjerazredne telefone se vsi trije modeli ponašajo s designom, podobnim Lumia modelom, z nizkocenovnim hardware-om, ter merijo na množice. To niso tekmeci iPhone 5S ali pa Samsung Galaxy S4, tudi nobenih presenetljivih dodatkov hardware-a, kot sta naprimer 41-megapikselska kamera ali pa ogromni 6-palčni ekran, ni zaznati. Izrazita lastnost, ki jo imajo novi Nokia X telefoni, je Android.

Nokia je sklenila zavezništvo z Microsoftovim Windows Phone software-om, kar pa jih ni ustavilo pri eksperimentiranju z Androidom. Verzija X naj bi pomenila neko “ločeno” verzijo Androida- Nokia uspešno in efektivno jemlje open-source(odprtokodne) elemente Androida ter jih privari na svoje storitve. Nekakšen uporabniški vmesnik, podoben Windows Phone, ter še z eno novo trgovino z Android aplikacijami.

Če postavimo Nokio X ob stran Lumie 520 telefona med seboj težko ločimo. Za to poskrbijo podoben design ter barve, ter oba telefona uporabljata 4 palčni zaslon. Kot že omenjeno, Nokia ni merila na visoki razred z modeli X, kar nam kaže “oskrunjena” hardware oprema telefona. Nokia X namreč nudi 4GB prostora za shranjevanje ter 512 MB RAMA, s 4- palčnim ekranom. V namen razširitve prostora za shranjevanje podpira microSD kartice. Torej se Nokia X od Lumie 520 razlikujeta v notranjosti v prostoru za shranjevanje ter podpori dual-SIMu, na zunanjosti pa se razlikujeta v tem, da Nokia X nima treh Windows Phone gumbov ter ima rahlo spremembo v kameri. Nokia X ima namreč le 3-megapikselsko kamero (fixed focus camera) ter ima le en gumb za navigacijo. Gumb pritisnemo enkrat za vračanje ter ga držimo, da se vrnemo na začetni zaslon.

Prirejanje software-a na začetnem zaslonu ter čez celoten OS je zanimivo ter včasih malo zmedeno. Nokia je ustvarila uporabniški vmesnik, ki zgleda na las podoben Microsoftovem uporabniškem vmesniku. Kar še opazimo pri Nokia X je Fastlane feature, ki je mešanica obvestil ter nedavnih aktivnosti, speljana v isto strugo. Najljubši kontakti, najnovejše slike ter obvestila o aplikacijah so elementi enega samega dela uporabniškega vmesnika, v njih pa nam prikaže tudi naše zaznamke na koledarju, npr. službene sestanke.

Slaba stran pa je, da Nokia X telefoni verjetno ne bodo imeli dostopa do Google Play spletne trgovine, ter ostalih specifičnih Google aplikacij, kot so Gmail, Chrome, Google Maps, … Nokia torej ustvarja svojo lastno trgovino z aplikacijami, kjer bodo posredovali na stotine tisočev aplikacij, v to trgovino pa naj bi bili kasneje vključili tudi druge spletne “app store” drugih podjetij, kar bo povečalo število virov za Android aplikacije. Nokia X naj bi tudi omogočala “sideloading”, podobno kot naprimer Amazonov Kindle Fire tablica.

Pri podjetju Nokia so dolgo časa razvijali Nokia X. To se kaže v nizkem odzivnem času, saj naj bi bilo odpiranje, zapiranje ter preklapljanje med aplikacijami počasno za naše današnje standarde, celo počasnejše, kot pri nekaterih telefonih nizkega razreda. To bi lahko nastalo zaradi hardware opreme telefona, vendar pa razlog verjetno leži drugje- pri podjetju Nokia so se odločili za Android verzijo, ki je bila izdana oktobra 2012, to je Android verzija 4.1.2 . To je Jelly Bean verzija, ki ne vključuje Android 4.4 Kitkat sprememb, ki so optimizirane za telefone nižjega razreda z nizkim pomnilnikom. Kitkat porabi 16% manj energije kot Jelly Bean, kar bi nekatera opravila telefona lahko pohitrila, če bi se Nokia odločila za novejšo verzijo. Uporaba starejše verzije Androida samo indicira, kako dolgo je Nokia delala na projektu telefonov X serije.

Novi člani družine X naj bi prišli na tržišče že letos, predpostavljeno da Microsoft, ki kupuje Nokio, ne bo zaustavil projekta.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več