Grafične kartice
06.05.2021 06:05

Deli z drugimi:

Share

Težko pričakovana GeForce RTX 3080 Ti šele konec maja?

Težko pričakovana GeForce RTX 3080 Ti naj bi bila uradno predstavljena šele 31. maja.
Težko pričakovana GeForce RTX 3080 Ti naj bi bila uradno predstavljena šele 31. maja.

Na spletu se že dlje časa govori, da naj bi podjetje Nvidia ponudilo v prodajo nadvse zanimivo grafično kartico GeForce RTX 3080 Ti. Ta naj bi bila namenjena zahtevnejšim ljubiteljem računalniških iger. Novost bo namreč temeljila na osnovi grafičnega jedra Nvidia Ampere GA102, kar pomeni, da bo opremljena s kar 10.240 CUDA procesorji. Tu bo na voljo z grafični pomnilnik GDDR6 kapacitete 12 gigabajtov ter 384-bitni podatkovni vmesnik. Največja poraba električne energije se bo gibala okoli 320 vatov, kar pomeni, da jo bomo lahko uporabljali le v večjih računalniških ohišjih.

Grafična kartica Nvidia GeForce RTX 3080 Ti seveda ne bo poceni. V Združenih državah Amerike naj bi se njena maloprodajna cena gibala okoli preračunanih 840 evrov. Ker pa je povpraševanje po grafičnih karticah trenutno precej nad ponudbo, to po vsej verjetnosti pomeni, da bo treba zanjo v prodaji odšteti bistveno več. To še posebej drži v evropskem prostoru, kjer so maloprodajne cene računalniških komponent pogosto precej višje kot v drugih predelih sveta.

Na žalost pa bo na grafično kartico Nvidia GeForce RTX 3080 TI treba še nekoliko počakati. Čeprav bi morala biti novost naprodaj že januarja, bo ta na voljo šele konec maja, in sicer 31. maja. Ker pa je povpraševanje po grafičnih kartica precej višje od ponudbe, jo bodo mnogi po vsej verjetnosti lahko kupili šele konec leta. Nekoliko kasneje, najkasneje do 9. junija, pa naj bi na trgu ugledali še grafično kartico GeForce RTX 3070 Ti, ki bo nekoliko cenejša, a še vedno nadvse zmogljiva.


Prijavi napako v članku