Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
27.11.2023 07:15

Deli z drugimi:

Share

Pospeševanje digitalizacije s hibridnimi oblačnimi rešitvami

V današnjem dinamičnem poslovnem okolju postaja digitalizacija ključna strategija za ohranjanje konkurenčnosti.

Pot do digitalne preobrazbe, ki vključuje integracijo novih tehnologij, optimizacijo operativnih procesov in brezhibno upravljanje velikih količin podatkov, postaja vse pomembnejša. Eno od ključnih orodij, ki bistveno prispeva k uspehu digitalnih iniciativ, je uvedba hibridnih oblačnih rešitev, ki nudijo:

  • Prilagodljivost in prožnost – Omogočeno je ravnotežje med IT infrastrukturo v lastnih podatkovnih centrih (angl. on-prem) in v oblaku, zagotavljajoč agilnost pri nihajočih delovnih obremenitvah, kar je ključno v spreminjajočem se digitalnem okolju. Na primer: občutljive podatke lahko organizacije zaradi večje varnosti hranijo na zasebnem oblaku, medtem ko za bolj obsežne in manj občutljive opravke uporabljajo javne oblačne storitve.
  • Optimizacijo virov – Dinamično razporejanje delovnih obremenitev med infrastrukturo on-prem in v oblaku pripomore k učinkoviti rabi računalniških (in človeških) virov ter zmanjšuje tveganje premajhne izkoriščenosti virov ali prekomerne obremenitve pridobljenih virov.
  • Učinkovito upravljanje podatkov in analitike – Organizacijam je na voljo celovit okvir za shranjevanje in obdelavo velikih količin podatkov v oblaku, hkrati pa je omogočeno varnostno shranjevanje kritičnih ali občutljivih podatkov on-prem.
  • Brezhibno integracijo novih tehnologij in storitev – Hitro napredovanje tehnologije zahteva nemoteno integracijo novih orodij in rešitev, kot so uporaba umetne inteligence, strojno učenje in IoT (internet stvari).
  • Optimizacijo stroškov – Z vključevanjem storitev javnega oblaka je omogočeno ravnotežje med stroškovno učinkovitostjo in med kontrolo ter prilagodljivostjo infrastrukture.
  • Povečano sodelovanje in dostopnost – S centralizirano platformo za podatke in aplikacije sta izboljšana sodelovanje in dostopnost, kar podpira oddaljene skupine in distribuirane delovne sile.
  • Zagotavljanje varnosti in skladnosti – Omogočen je nadzor nad občutljivimi podatki in skladnost z regulativami.
  • Poslovno kontinuiteto in obnovo po nesreči – Oblačne rešitve prispevajo k robustnim strategijam poslovne kontinuitete in obnove po nesreči s sposobnostjo repliciranja kritičnih podatkov in aplikacij med infrastrukturo on-prem in v oblaku.
  • Izkoriščanje globalnega dosega in razširljive infrastrukture – Organizacije lahko izkoriščajo globalno dostopnost storitev javnega oblaka, zagotavljajoč infrastrukturo za mednarodno širjenje.

Kljub številnim prednostim hibridnih oblakov se podjetja soočajo tudi z izzivi, kot so kompleksnost upravljanja in integracija različnih IT sistemov. Rešitev za te izzive je v izbiri pravega tehnološkega partnerja in vlaganju v orodja za upravljanje oblakov, ki omogočajo enostavno integracijo in avtomatizacijo.

Slovenska podjetja pridno izkoriščajo oblačne storitve

V Sloveniji lahko ugotovimo, da je tehnologija oblačnih storitev sprejeta, saj so tudi javne oblačne storitve (še posebej rešitev Microsoft Azure O365) našle pot do večine slovenskih organizacij.  Seveda pa je še vedno pomembno veliko pozornosti nameniti varovanju podatkov, saj so »izsiljevalci« (ransomware napadi) čedalje bolj napredni in pogosti. 

V odvisnosti od tega, kdo je lastnik IT infrastrukture, torej strežnikov, pomnilniških/shranjevalnih sistemov in povezovalnih omrežij, ter od tega, kje se te naprave in podatki nahajajo, med seboj ločimo zasebne, javne in hibridne oblačne storitve.

Mainstream privatni oblak, ki ga nudijo v Telemachu in v skupini United Group, ima lastno IT infrastrukturo in podatke locirane v Tier III podatkovnih centrih v  Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Kragujevcu, Atenah ter v Sofiji in Kaspichanu. Mainstream privatni oblak se zaradi ustreznih tehnoloških temeljev in strokovnega znanja podpornih sodelavcev odlično povezuje z javnimi oblaki MS Azure, Amazon AWS, Google in Oracle. Javni oblaki so tiste oblačne storitve, ki jih nudijo velikanska IT podjetja (angl. hyperscalers) tudi preko kontinentov. Prav zato so jih poimenovali kar javni oblaki. Hibridne oblačne storitve pa se uporabljajo takrat, ko so podatki posameznega podjetja hkrati v javnem in privatnem oblaku, posledično je tudi informacijski sistem razdeljen med javnim in privatnim oblakom.

Zaradi teh lastnosti lahko Mainstream oblačne storitve (in dostop do naših podatkov) uporabljamo praktično kjerkoli na svetu, predpogoj je le internetni dostop.

Več o hibridnih oblačnih rešitvah na www.telemach.si/poslovni. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
United Group Telemach oblak Poslovne rešitve

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več