Računalništvo, telefonija
04.01.2018 14:18

Deli z drugimi:

Share

Telefoni nas resnično spravljajo v dobro voljo

Telefoni nas resnično spravljajo v dobro voljo
Telefoni nas resnično spravljajo v dobro voljo

Ste se že kdaj vprašali, kakšen odnos imate s svojim telefonom? Morda se komu zdi vprašanje nesmiselno, vendar temu še zdaleč ni tako. Če ga že ne držimo v rokah, točno čutimo kje je in če slučajno ne čutim kje je, točno vemo kam smo ga dali in smo nenehno le nekaj korakov stran od njega. Takšen odnos ima večina uporabnikov s svojim “najboljšim prijateljem”, telefonom. To posledično pomeni, da smo vsi zasvojeni in zasvojenost ni ravno najboljša stvar kajne? Ali pa smo pač preveč zahtevni do sebe in zgolj pretiravamo?

Skupina raziskovalcev univerze v Stanfordu ni najbolj prepričana, da je vse tako črno kot se zdi. Za to, da bi odgovorili na vprašanje, ali prisotnost telefona pozitivno vpliva na uporabnika, so izpeljali dva eksperimenta. Glede na izjavo enega od raziskovalcev, Davida M. Markowitza, rezultati kažejo na svetlo prihodnost človeštva.

En eksperiment je vseboval 125 udeležencev, ki so bili razdeljeni v tri skupine. Prva skupina je bila zaprta v sobo s svojimi telefoni, s katerimi so lahko počeli kar so hoteli. Druga skupina je bila prav tako zaprta s telefoni, vendar se jih niso smeli dotakniti. Tretja skupina je bila edina skupina brez telefonov.

Rezultati raziskave so pokazali nekaj zelo zanimivih zaključkov: “Sodelujoči, ki so bili v sobi brez telefonov, so poročali o večji težavi s koncentracijo kot tisti, ki so lahko prosto uporabljali telefone. Druga skupina, torej tista z telefoni, vendar s prepovedjo dotikanja naprav, pa je poročala o večjem občutku koncetracije kot v primeru sedenja brez telefona.

Ideja in ugotovitve, ki jih predlagajo raziskovalci je, da je že sama prisotnost telefona bolj prijetna in produktivna izkušnja kot popoln odvzem te “ljubljene” naprave. Teorija raziskovalcev je, da ljudje telefone dojemamo kot povezavo do potencialne socialne aktivnosti in da je to glavni faktor pri zgoraj opisanih rezultatih. Ljudje smo seveda socialna bitja in to igra ključno vlogo pri uporabi telefonov na sploh. Kljub dokaj pozitivnim rezultatom se strokovnjaki sprašujejo, zakaj je nezmožnost koncetracije in povečano “odtavanje misli” nujno slaba stvar. Avtorji raziskave so si nekako enotni, da “odtavanje misli” zelo koristno za artistično in kreativno ustvarjanje.

Davida M. Markowitz je na to temo dodal, da ljudje pogosto doživljamo bolj negativne psihološke izkušnje, ko smo sami in imamo trenutke “prostega razmišljanja”, kot pa ko imamo karkoli za delati – na primer branje knjige, ki nam lahko v možganih sproži negativno stimulacijo kot je električni šok.

Raziskovalci so svojo tezo podkrepili z drugim eksperimentom. Vzeli so dve skupini ljudi, katere je čakala operacija. Ena skupina je med operacijo lahko igrala igro Angry Birds ali pisala sporočila, druga skupina je morala operacijo preživeti brez uporabe telefona. Vidimo lahko, da torej nobena skupina ni bila pod splošno anastezijo. Raziskovalci so ugotovili, da so tisti, ki so ostali brez telefona, potrebovali kar 6-krat večjo dozo tablet proti bolečinam kot tisti, ki so med operacijo smeli uporabljati telefon.

Markowitz se strinja, da imajo telefoni škodljivo plat, vendar gledano v celoti telefoni niso škodljivi ali nevarni. Ustvarjalci telefonov uporabljajo psihološke in strateške komunikacijske raziskave, da bi uporabnike karseda dolgo obdržali na telefonih. Sam verjame, da so nekatere od teh tehnik zgolj in samo zaradi manipulacije, v večini primerov pa temu ni tako.


Prijavi napako v članku