Računalništvo, telefonija
16.01.2020 06:11

Deli z drugimi:

Share

Telefoni Android kmalu z ultra širokopasovnimi povezavami. Kaj to pomeni?

Ultra širokopasovno povezava naj bi uporabnikom mobilnih naprav Android prinesla številne prednosti.
Ultra širokopasovno povezava naj bi uporabnikom mobilnih naprav Android prinesla številne prednosti.

Ultra širokopasovno povezavo (UWB ali Ultra-wideband) je kot prvo na področje pametnih mobilnih telefonov pripeljalo podjetje Apple, in sicer v navezi s pametnimi mobilnimi telefoni iPhone 11, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max. Ta dejansko omogoča izredno natančno navigacijo po zaprtih prostorih (recimo letališčih, nakupovalnih središčih), zato so jo uporabniki sprejeli z odprtimi rokami. Poleg tega lahko z njo tudi samodejno odklepamo vrata, iščemo naprave po prostoru in še mnogo več.

Ker so uporabniki najnovejših pametnih mobilnih telefonov Apple nad novo tehnologijo več kot navdušeni, ne preseneča, da bodo ultra širokopasovno povezavo kmalu dobili tudi uporabniki mobilnih naprav Android. To naj bi se zgodilo najkasneje do konca letošnjega leta, za izdelavo posebnega elektronskega elementa za to pa naj bi poskrbelo nizozemsko podjetje NXP Semiconductors.

Ker pri tem projektu sodeluje tudi podjetje Samsung obstaja zelo velika verjetnost, da bodo z ultra širokopasovno povezavo najprej opremljeni pametni mobilni telefoni višjega cenovnega razreda južnokorejskega giganta. Kakšne prednosti pa bodo lahko koristili uporabniki mobilnih naprav Android še ni povsem jasno, ker pa gre tu za odprtokodni operacijski sistem, verjamemo, da jih bo za uporabnike na voljo kar nekaj.


Prijavi napako v članku