Računalništvo, telefonija
20.01.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija v letu 2019: statistika, ki jo moramo poznati vsi (3. del)

Tehnologija v letu 2019: statistika, ki jo moramo poznati vsi (3. del)
Tehnologija v letu 2019: statistika, ki jo moramo poznati vsi (3. del)

Bolj sofisticirana programska oprema in tehnologija zahtevajo naprednejše naprave in infrastrukturo, ki lahko vse to poganja. Edino logično je, da lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo, da bodo organizacije še bolj naklonjene digitalni transformaciji. To pomeni večje IT proračune, vse večje povpraševanje po IT profesionalcih in pa več investicij v novejšo strojno in programsko opremo.


IT statistika

 • Globalni trg IT industrije bi naj do konca letošnjega leta zrasel za 4.0% (CompTIA, 2018)
 • Med ključne kategorije globalne IT industrije spadajo telekomunikacijske storitve (30%), naprave in infrastruktura (22%), IT in poslovne storitve (21%), tehnologije v razvoju (17%) in programska oprema (11%). (CompTIA, 2018)
 • 89% podjetij pričakuje, da bodo povečali proračun namenjen IT storitvam. (Spiceworks State of IT, 2019)
 • Več kot tretjina srednje velikih podjetij je IT proračun povečala, zaradi nižjih korporativnih davkov. (Spiceworks State of IT, 2019)
 • Glavni faktorji, ki vplivajo na povečanje IT proračuna so zastarela infrastruktura (64%), večja prioriteta IT projektov (56%), povečana skrb za IT varnost (56%), rast števila zaposlenih (43%), sprememba regulacije (37%), povečanje prihodkov podjetij (30%). (Spiceworks State of IT, 2019)
 • Podjetja usmerjajo svoj IT proračun v operacijske sisteme (12%), virtualizacijo (10%), produktivnost (10%) in varnost (10%). (Spiceworks State of IT, 2019)
 • Podjetja uporabljajo oblačne storitve v večini za »on-line backup« (15%), »email hosting« (11%), spletno produktivnost (9%) in »web hosting« (9%). (Spiceworks State of IT, 2019)

Poleg posodabljanja infrastrukture, večje skrbi za varnost in upoštevanja vse industrijske regulacije, je pomemben razlog, zakaj se podjetja odločajo za večji fokus na IT, preživetje. Moderni koncept poslovanja podjetij je zelo agresiven in zato ravno podjetja potrebujejo proaktiven pristop k informacijski tehnologiji, če želijo ostati koraku s konkurenco.

 • 27% podjetij verjame, da je znotraj njihove industrije implementacija digitalne transformacije stvar preživetja. (Advance 2000, 2018)
 • Samo 19% podjetij v ZDA meni, da je njihova operativna tehnologija napredna (Advance 2000, 2018)
 • 57% podjetij pravi, da je razvoj ključnih digitalnih tehnologija kritičen faktor poslovanja. (Advance 2000, 2018)
 • Eden glavnih ciljev CIO-jev je preusmeriti sredstva iz operative v inovacije. To je glavni razlog, zakaj podjetja želijo ustvariti avtomatizirano in abstraktno NoOps IT okolje, da bi ustvarili računalništvo brez serverjev. ( Deloitte, 2018)

Kljub vsemu do sedaj napisanemu, mnogo podjetij ne uspe izvesti proces digitalne transformacije na način, kateri bi koristil podjetju. Glavna razloga za to sta manko znanja in nepravilen pristop izbranih strokovnjakov.

Umetna inteligenca in avtomatizacija

Številna podjetja v umetni inteligenci in avtomatizaciji vidijo ogromno koristi in ju smatrajo za ključna faktorja pri ohranjanju konkurenčnosti in izboljševanju splošnih operativnih procesov. Poleg tega podjetja v to tehnologijo vlagajo tudi vse več denarja.

 • AI ima potencial, da v globalno ekonomijo do leta 2030 prispeva 15,7 trilijona ameriških dolarjev. (PwC, 2019)
 • 73% izvršnih funkcij v podjetjih želi povečati višino investicij v umetno inteligenco in strojo učenje ter avtomatizacijo. (Celonis, 2019)
 • 63% izvršnih funkcij v podjetjih verjame, da so AI iniciative potrebne za ohranjanje konkurenčnosti. (State of AI in the Enterprise, 2018)
 • 98% podjetij meni, da lahko umetna inteligenca in strojno učenje izboljšata avtomatizacijo. (CA State of Automation report, 2018)
 • 83% podjetij opaža zmerne ali večje izboljšave ob implementaciji kognitivnih tehnologij. (State of AI in the Enterprise, 2018)
 • Najbolj pogosti načini rabe umetne inteligence so IT automatizacija (47%), nadzor kakovosti (46%), kiber varnost (41%), analitika (38%) in uporabniška izkušnja (37%). (State of AI in the Enterprise, 2018)

Iz leta 2018 v 2019 se je že povečalo število podjetij, ki uporabljajo tehnologijo umetne inteligence, strojno učenje itd. Napovedi kažejo, da bo teh podjetij še več.

Tako, kot je to značilno za vse vrste tehnologije, umetna inteligenca in avtomatizacija predstavljata velik izziv za vse, ki se z njimi srečajo. Na primer, ljudi najbolj skrbi, da bo avtomatizacija ukradla njihova delovna mesta.

Kljub tovrstnim mnenjem pa določene raziskave kažejo, da bo ravno avtomatizacija povečala povpraševanje po visoko izobraženih profesionalcih. Podjetja najbolj skrbi, da za vse te AI iniciative ne bodo imeli dovolj zaposlenih, ki bi znali izkoristiti potencial, ki ga ponuja umetna inteligenca. Ravno zato mnogi odločevalci namenjajo veliko časa, da gradijo »AI delovno silo«, s katero poimenujejo ravno takšne profesionalce.


Prijavi napako v članku