Računalništvo, telefonija
26.03.2019 11:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija, ki vam lahko prepreči vstop v trgovino

Število pametnih nadzornih kamer s tehnologijo prepoznavanja obrazov se bo v prihodnjih letih zagotovo povečalo.
Število pametnih nadzornih kamer s tehnologijo prepoznavanja obrazov se bo v prihodnjih letih zagotovo povečalo.

Pred časom smo poročali o kitajskih policistih, ki so začeli z uporabo zanimivih pametnih očal z možnostjo prepoznave obrazov kriminalcev, ki so na begu. Uporabljajo očala, ki so opremljena s kamero in drugo elektroniko, ta pa je povezana s pametnim mobilnim telefonom. Sistem s pomočjo spletne kamere skenira obraze ljudi in jih primerja z bazo podatkov, ki se nahaja na oddaljenih strežnikih. Umetna inteligenca pa skrbi, da razlike v svetlobi ne vplivajo na kakovost prepoznavnosti osebe, kar zmanjšuje možnost napak pri prepoznavi.

Tovrstno tehnologijo prepoznavanja oseb so z obema rokama sprejeli tudi ameriški trgovci. “Zasluge” za to gredo ameriškemu start-up podjetju Kogniz, ki je za trgovske verige pripravilo sistem prepoznave neželenih strank s posebnim sistemom prepoznavanja obrazov, pri čemer je sistem povezan v skupno mrežo. To v praksi pomeni, da če bo nekdo nekaj ukradel v eni trgovini, bo njegov obraz vnešen v sistem – ta oseba pa bo nato v vsaki trgovini označena za potencialno nevarno osebo. Trgovine bodo osebi prepovedale vstop v prostore in s tem preprečile morebitno krajo.

Že zdaj je jasno, da se bo število pametnih nadzornih kamer s to tehnologijo v prihodnih letih povečalo, kar je sicer velika grožnja za zasebnost ljudi. Tehnologija sama po sebi je sicer koristna za zagotavljanje dodatne varnosti, še vedno pa je prisotna možnost zlorabe, saj to področje zakonsko še ni urejeno. Zaradi odsotnosti zakonodaje in pravil lahko danes podjetja dejansko počnejo kar želijo. To področje bo potrebno čimprej urediti, saj bo v nasprotnem primeru naša zasebnost ogrožena na vsakem koraku.


Prijavi napako v članku