Programska oprema
26.09.2005 07:44

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali črva Mepe.A in dva trojanca Mitglieder.EW in Mitglieder.FB.

Mepe.A je črv, ki je 20. in 21. septembra povzročil večje število okužb, predvsem v latinski Ameriki. Nekaj ur je bil celo na vrhu lestvice najpogostejših virusov. Da bi se lahko širil, najprej poiče odprta okna (običajno okna aplikacij za hitro sporočanje) z naslovom “Conversación”. Če okuženi uporabniki imajo odprta okna, jim črv pošlje vabilo v španščini s povezavo do spletnega mesta, s katerega naj bi si lahko pretočili razglednico.

To je dejansko virus, ki ob zagonu prikaže lažno sporočilo o napaki, medtem ko nadaljuje s svojim delovanjem. Incidenti s tem črvom so se konec tedna močno zmanjšali, saj je ponudnik internetnih storitev, odgovoren za strežnik, na katerem je zlonamerni avtor gostil črva, datoteko onemogočil po intervenciji laboratorijev PandaLabs.

Mitglieder.EW in Mitglieder.FB imata podobno strukturo in sta bila odgovorna za precej incidentov v prejšnjem tednu, kot del vala zlonamernih kod Bagle in Mitglieder, ki so se masovno širili po e-pošti. Oba v osnovi ciljata na to, da bi onemogočila varnostne rešitve na računalnikih uporabnikov ter jih tako pustila ranljive za napade drugega škodljivega programja.

Mitglieder.EW je trojanec in kot tak nima sredstev, da bi se sam širil. Črv se lahko širi ročno, kot tudi v simbiozi s črvi Bagle (ti dve vrsti se pogosto pojavljata skupaj) in preko omrežij zombi računalnikov. Ko doseže računalnik, blokira procese posodabljanja več protivirusnih programov kot tudi storitve, povezane s protivirusnimi prograi, požarnimi pregradami, ipd.

Da bi zagotovili, da se ti varnostni programi ne zaženejo, uniči tudi zapise v registrski mapi Windows Registry z njihovimi nastavitvami. Poskuša tudi naložiti datoteko, kar je pogosto pri trojancih iz družine Mitglieder, OSA6.GIF, ki je videti kot slika, a v resnici je izvšljiva datoteka. Ta datoteka je dejansko različica zlonamernih kod iz družine Fantibag.

Mitglieder.FB deluje na enak način kt prejšnji primerek. Enaki so naslovi, s katerih pretoči datoteko OSA6.GIF, zaključi številne procese in briše več datotek s trdega diska računalnika, večinoma povezanih z IT varnostjo. V tem primeru naložena datoteka vsebuje različico Downloaderja.

Panda Software ponuja uporabnikom tudi Virus Alerts, e-poročila v angleščini in spanščini, ki sporoča opozorila o pojavljajočih se potencialnih nevarnostih. Da bi pridobili Virus Alerts morate le obiskati internetno stran Pande Software (http://www.pandasoftware.com/about/subscriptions/) in izpolniti ustrezni formular.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več