Programska oprema
05.09.2005 16:16

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali dva trojanca – Banker.AMQ in Downloader.ENC ter hekerski orodji 007Spy in KeyMask.

Banker.AMQ na okuženem računalniku izvaja več akcij, med drugim:
– Preveri, če je dostopna internetna povezava in v tem primeru pošlje e-pošto na račun, ki pripada domeni oi.com.br. V njem obvesti avtorja, da se je namestil na računalniku.
– Nadzoruje, če uporabnik obiskuje spletne strani, ki pripadajo brazilskim bančnim ustanovam. Če uporabnik obišče eno teh, na brskalniku Internet Explorer prikaže zlonamerno spletno stran, ki je kopija zahtevane strani uporabnika in zahteva zaupne podatke, kot so uporabniško ime in geslo, odvisno od banke, ki jo imitira. Po zbiranju informacij vrne sporočilo o napaki v portugalščini, da bi zmedel uporabnika in preprečil sum. Potem pošlje pridobljene podatke na določen e-naslov.
– Išče datoteke v Windows Address Book in digitalne certifikate ter jih pošlje na strežnik prek FTP.

Trojanec Downloader.ENC je bil odkrit na več spletnih straneh, med katerimi je ena od teh namenjena orkanu Katrina in druga črvu Zotob. Da bi se naložil in zagnal na računalnikih, izkorišča ranljivost, o kateri je poročal Microsoftov bilten MS05-001. Ko se namesti na računalniku, poskuša z določene spletne straninaložiti različico črva Dedler.

Hekersko orodje 007Spy lahko ujame slike zaslona in udarce na tipkovnico kot tudi spletne strani in datoteke, do katerih dostopa uporabnik. Zbrane podatke pošlje preko e-pošte ali FTP.

007Spy lahko teče skrit na sistemu, tako da se uporabniki ne zavedajo, da je nameščen na računalniku. Še več, lahko se skrije pred več programi za zaščito pred vohunskim programjem in določi geslo, da prepreči komurkoli dostop do programa.

Današnje poročilo bomo zaključili s KeyMask, ki beleži udarce uporabnika na tipkovnico. Za nadzor nad nadzornimi procesi ustvari datoteko KH.DLL, ki izvaža funkcije: Stara, StartMaskKey in StopMaskKey.

KeyMask lahko zbere gesla in druge zaupne podatke, s čimer ogroža zasebnost uporabnika.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ... Več