Programska oprema
29.08.2005 12:16

Deli z drugimi:

Share

Tedensko poročilo o virusih in vdorih

V poročilu o virusih in vdorih preteklega tedna bomo pogledali dva trojanca – Hupigon.BS in Fuetel.T ter hekerska orodja KGBSpy, Cmdow.A in Processor.

Hupigon.BS trojanec, ki odpre stranska vrata, prek katerih sprejema ukaze na daljavo. Akcije, ki jih lahko izvede na računalniku, vključujejo preseganje udarcev na tipkovnico, krajo, nalaganje in zaganjanje datotek. Ujame lahko tudi posnetke zaslona ali preveri procese, ki tečejo. Za to vključi svojo lastno knjižnico DLL (Dynamic Link Library). Drugi trojanec Fuetel.T je tesno povezan s Hupigon.BS, saj na sistem namesti to zlonamerno kodo.

Tako kot druge tovrstne zlonamerne kode se tudi Hupigon.BS in Fuetel.T ne moreta širiti z lastnimi sredstvi, ampak potrebujeta ročen poseg zlonamernega uporabnika. Sredstva širjenja se razlikujejo in vključujejo diskete, CD-ROM-e, e-poštna sporočila s priponkami, pretakanje z interneta, pretakanje datotek prek FTP, kanale IRC, omrežja P2P, ipd.

KGBSpy je hekersko orodje. Te programe, ki so legitimna orodja in pri pravilni uporabi koristni, lahko hekerji izkoristijo za zle namene. KGBSpy beleži udarce na tipkovnico in jih filtrira, tako da se beležijo le vtipkani znaki. Ena njegovih glavnih nevarnosti je, da lahko teče v prikritem načinu, zato uporabnik ne bo vedel, da je nameščen. Podatke, ki jih zbere, lahko avtomatično pošlje prek e-pošte ali FTP.

Cmdow.A, je orodje z ukazno vrstico, ki za izvajanje akcije ne potrebuje namestitve na računalniku. Prizadene odprta okna tako, da jih npr. premika, spremeni njihovo velikost ali imena. Čeprav sam po sebi ni nevaren, se lahko uporabi, da uporabnikom prepreči pogled na okna, ki so jih odprli zagnani ali nameščeni programi.

Processor je še ena aplikacija z ukazno vrstico, ki se lahko izvrši lokalno ali na daljavo. Programirana je za zbiranje informacij o procesih, ki tečejo na prizadetem računalniku, in jih lahko zaključi alikasneje ponovno odpre.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več