Računalništvo, telefonija
20.06.2011 06:13

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik za 35 evrov

Najcenejši tablični računalnik bo Indijcem na voljo že proti koncu leta!
Najcenejši tablični računalnik bo Indijcem na voljo že proti koncu leta!

Pred slabim letom dni je indijska vlada napovedala, da bo v bližnji prihodnosti ponudila v prodajo tablični računalnik, za katerega naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj preračunanih 27 evrov. Ta naj bi bil izdelan v okviru vladnega izobraževalnega programa in naj bi bil namenjen predvsem več deset milijonom učencem z indijskega podeželja ter manj premožnim računalničarjem. In glej ga zlomka. Uspelo jim je!

Podjetje HCL Technologies je za indijsko vlado pripravilo tablični računalnik Sakshat, za katerega bo potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj preračunanih 35 evrov (8 evrov več od prvotnih načrtov). Tablica za prikazovanje slik uporablja 7-palčni oziroma 17,8-centimetrski zaslon. Malček se lahko pobaha še z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika, brezžično povezavo Wi-Fi in trdim diskom z 32 gigabajti prostora.

Piko na i dajejo še priključki USB in polna fizična tipkovnica QWERTY. Na trdem disku tabličnega računalnika je prednameščen odprtokodni operacijski sistem Linux in bogata paleta brezplačne programske opreme (OpenOffice, Firefox, Thunderbird in druge). Do konca leta naj bi podjetje HCL Technologies izdelalo okoli 100 tisoč kosov tabličnega računalnika Sakshat. Zanj bodo Indijci v prosti prodaji odšteli zgolj preračunanih 17 evrov. Indijska vlada jim bo namreč ponudila kar 50-odstotno subvencijo. Kljub temu bo tablica za njih še vedno relativno draga, saj bo njena cena znašala približno tretjino mesečne plače v tej državi.


Prijavi napako v članku