Prenosni računalniki
29.09.2010 08:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tablični računalnik BlackBerry PlayBook na pohodu

Tablični računalnik BlackBerry PlayBook bo kot nalašč celo za poslovna okolja!
Tablični računalnik BlackBerry PlayBook bo kot nalašč celo za poslovna okolja!

Tabličnemu računalniku Apple iPad se obetajo hudi časi! Inženirji podjetja Research in Motion (RIM) so namreč držali pred kratkim zadano obljubo in pripravili prvi tablični računalnik, ki sliši na ime BlackBerry PlayBook. Novost poganja operacijski sistem BlackBerry Tablet OS, ki je združljiv s tehnologijama OpenGL in POSIX ter podpira priljubljeni spletni standard HTML5.

Prvi tablični računalnik podjetja RIM je opremljen z večtočkovnim 7-palčnim oziroma 17,8-centimetrskim zaslonom ločljivosti 1.024 x 600 točk (WSVGA). Za preračunavanje podatkov je na voljo gigaherčni dvojedrni procesor ARM. Pri tem mu je v pomoč še sistemski pomnilnik kapacitete en gigabajt.

Tablični računalnik BlackBerry PlayBook je pisan na kožo celo filmofilom, saj omogoča predvajanje visokoločljivih videovsebin do formata 1.080p ter datoteke MPEG, DivX in WMV. Za zajemanje nepozabnih trenutkov in opravljanje videokonferenc skrbita kamera ločljivosti pet milijonov točk, ki je postavljena na hrbtni strani novinca in sprednja kamera ločljivosti tri milijone točk. Tablični računalnik BlackBerry PlayBook je celo polno združljiv s tehnologijo Adobe Flash Player 10.1.

Za povezovanje z zunanjimi napravami sta na voljo priključka microHDMI in microUSB ter brezžični povezavi Wi-Fi in Bluetooth. Tablični računalnik BlackBerry PlayBook podjetja RIM bomo zlahka prenašali naokrog, saj meri zgolj 130 x 193 x 10 milimetrov in tehta slabih 400 gramov.

Novost bo na prodajne police bolje založenih računalniških trgovin prispela najkasneje do naslednje pomladi. O njeni maloprodajni ceni in dobavljivosti je seveda še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku