Računalništvo, telefonija
17.12.2021 15:30
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

T-2 oblak – temelj digitalizacije

Družba T-2 kot prva v Sloveniji ponuja najmodernejšo infrastrukturno izvajalno platformo za masovno virtualizacijo ter izvajanje mikro storitev, namenjeno velikim IT podjetjem, javni in državni upravi, lokalnim skupnostim ter startup podjetjem.

T-2 postaja ponudnik modernega oblačnega okolja za velika podjetja, organizacije v javni upravi, vladne organe, družbe na področju energetike, financ in zavarovalništva ter za startup podjetja. Platforma ponuja ustrezno okolje tudi mestnim in občinskim upravam pri izvedbi regionalnih in inovativnih krajevnih projektov. Okolje na zahtevo je optimizirano tudi za mikrostoritveno IT arhitekturo, aplikacije z intenzivnimi API komunikacijami, tehnologijami umetne inteligence in strojnega učenja (AI in ML), ter v celoti pripravljeno za gradnjo rešitev s paradigmo robnega računalništva (Edge Computing).

Nove digitalne tehnologije prinašajo spremembe za vse segmente družbe, saj spreminjajo industrijske pristope v informatiki ter vplivajo na življenjski slog potrošnikov in uporabnikov. T-2 je kot prvi med slovenskimi telekomunikacijskimi operaterji zasnoval tehnološko najsodobnejšo ponudbo infrastrukturne platforme za masovno virtualizacijo za najbolj zahtevna in najhitreje razvijajoča se podjetja, startup podjetja ter organizacije v okviru javne, državne in lokalne uprave.

V novi infrastrukturni platformi družbe T-2 so implementirane rešitve družbe Red Hat ob pomoči slovenskega integratorja Softergee. Ponudnik tehnologije Red Hat je novo infrastrukturo družbe T-2 predstavil kot vzorno implementacijo v posebni študiji primera, platforma kot taka pa je bila tudi izbrana za finalista na Red Hat Digital Leaders Awards 2021. Ob tem je bila izpostavljena še storitvena platforma Pametna mesta, ki se implementira v novo oblačno infrastrukturo T-2 Cloud.

Nova infrastrukturna platforma T-2, ki jo sestavljajo večnivojske ter večnamenske komponente sistema z individualnim pristopom pri oblikovanju posameznih rešitev, uporabnikom zagotavlja vrhunsko podatkovno varnost in storitveno zanesljivost, agilnost razvojnih opravil ter avtomatizacijo, stroškovno učinkovitost ter razpoložljivost tehnološkega okolja.

»Uporaba platforme, podprte s strani Red Hat, nam zagotavlja izjemno zmogljivo okolje in omogoča storitve, ki jih lahko ponudimo tudi najbolj zahtevnim strankam, od podjetij do organizacij v lokalnem in regionalnem okolju. Rešitve lahko prilagodimo njihovim potrebam, obenem pa so jim z nasveti na voljo tudi naši IT strokovnjaki,« poudarja mag. Jure Valjavec, predsednik poslovodstva v družbi T-2.

Infrastrukturna platforma za 5G, internet stvari (IoT) in robno računalniško arhitekturo (Edge Computing)

Z eno najsodobnejših implementacij več-lokacijskega izvajalnega okolja, podprtega z mikrostoritveno IT arhitekturo, se družba T-2 odziva na zahteve največjih in najbolj dinamičnih projektov po prilagodljivi aplikacijski infrastrukturi za hiter razvoj novih aplikacij z zbiranjem in obdelavo velikih količin informacij v realnem času.

To je še posebej pomembno v času, ko se z razvojem novih komunikacijskih rešitev 5G in s tehnologijami v internet povezanih naprav (IoT – Internet of Things) porajajo vedno nove rešitve, namenjene končnim uporabnikom, ko se v realnem času zbira vse več podatkov, ki zahtevajo takojšnjo analizo za sprejemanje hitrih odločitev (ML), tudi na podlagi umetne inteligence (AI), in ko se vse več rešitev seli v t.i. informacijske in storitvene oblake ob uporabi paradigme robnega računalništva (Edge Computing).

»Z novo, najnaprednejšo tehnološko ponudbo odgovarjamo na jasen trend hitrega razvoja informacijske družbe, kjer ponudniki rešitev in organizatorji javnosti namenjenih projektov potrebujejo zanesljivo, prilagodljivo, razširljivo, varno in stroškovno učinkovito ter tehnološko poenoteno infrastrukturno platformo,« zagotavlja mag. Jože Zrimšek, član poslovodstva v družbi T-2.

»Še posebej smo ponosni, da lahko takšno platformo ponudimo v lokalnem in regionalnem okolju, kjer lahko z individualnim pristopom odjemalcem in snovalcem projektov olajšamo načrtovanje, razvoj in implementacije informacijskih rešitev po najnovejših pristopih,« dodaja Gašper Žerovnik, vodja oddelka za digitalne transformacije v družbi T-2.

Prilagodljivost, varnost in takojšnje večanje zmogljivosti na zahtevo za vse scenarije uporabe

Nova infrastrukturna platforma T-2 zagotavlja strankam hitro dostopno, visokozmogljivo, po meri ukrojeno, avtomatizirano in hitro rastoče strežniško, podatkovno in razvojno okolje.

»Iskali smo rešitev, ki je v celoti programsko definirana (software-defined), saj menimo, da ponuja pravi odgovor na trenutne potrebe in potrebe prihodnosti, hkrati pa je tako rešitev mogoče hitro skalirati, vertikalno in horizontalno praktično neomejeno,« pojasnjuje Jernej Stopinšek, sistemski inženir v družbi T-2.

Rešitev je zgrajena s pomočjo najsodobnejše tehnologije masovne virtualizacije ter nadgrajena s programskimi sloji, ki omogočajo tudi delovanje oziroma izvajanje t.i. kontejnerjev v mikrostoritvenem okolju. Z njo družba T-2 zagotavlja vrhunsko prilagodljivost, hitrejši razvoj aplikacij in hitro rast zmogljivosti, bolj učinkovito izrabo sistemskih sredstev T-2 in sredstev poslovnih strank ter organizacij, hkrati pa tudi izjemno okretnost in hitrost pri razvoju in nadgradnjah programske opreme za projekte vseh velikosti. Izboljšana je tudi varnost delovanja rešitev, hitrejši zagon aplikacij, enostavnejše povečevanje zmogljivosti ter bistveno lažje upravljanje.

»Vsem strankam tako omogočamo rabo najsodobnejših razvojnih pristopov, ki lahko vključujejo mikrostoritveno arhitekturo, intenzivne API implementacije, umetno inteligenco (AI), visoke zmogljivosti in princip robnega računalništva (Edge Computing),” navaja Benjamin Kolar, vodja sektorja za IT v družbi T-2.

Družba T-2 tako s širitvijo svoje ponudbe storitev na področje infrastrukturnih platform ter t.i. oblačnih strežniških rešitev še dodatno pridobiva in utrjuje svojo vlogo kot regionalno pomembna gonilna sila na področju razvoja informacijske družbe, saj zagotavlja vrhunske tehnologije strankam, ki želijo takšno tehnologijo najemati pri specializiranih ponudnikih.

Sestava infrastrukturne platforme T-2

Nova celovita rešitev infrastrukturne platforme T-2 je sestavljena iz rešitev družbe Red Hat, med katerimi so najpomembnejše platforma za masovno virtualizacijo sistemskih virov Red Hat® OpenStack® Platform, rešitev za odprto, masivno skladišče podatkov za moderne podatkovne tokove Red Hat Ceph® Storage, platforme za zagotavljanje izvajanja mikrostoritvene, aplikacijske platforme za t.i. zabojnike Red Hat OpenShift®, modulov za upravljanje z gručami Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes in za zagotavljanje vrhunske varnosti znotraj in med gručami Red Hat Advanced Cluster Security for Kubernetes, registra aplikacijskih kontejnerjev Red Hat Quay, sistema Red Hat® 3scale – API Management in sistema za standardizirano upravljanje dostopov do aplikacij Red Hat Single Sign-On (SSO).

»Z Red Hat-ovo rešitvijo, ki jo je mogoče uporabiti v vseh tipih oblačnih rešitev, lahko tudi naše stranke aplikacije razvijejo enkrat in jih kot hibridne modele, a vsakič z uporabo enakih orodij in spletnih vmesnikov, hitro in učinkovito implementirajo v celotnem omrežju ter v zasebnih ali javnih oblačnih okoljih, tudi tistih, ki so v domeni drugih ponudnikov. Tako je delo razvojnih in podpornih oddelkov olajšano, standardizirano in avtomatizirano, razvoj aplikacij in storitev za uporabnike pa hitrejši in bolj učinkovit,« utemeljuje Vladimir Smrekar, vodja oddelka za IT in sistemsko integracijo v družbi T-2.

»T-2 je za proaktiven vstop v nov segment ponudbe infrastrukturne platforme in strežniških rešitev izbral vrhunsko tehnologijo, ki smo jo vzpostavili skupaj in v skladu z najsodobnejšimi trendi, varnostnimi in inženirskimi smernicami na področju avtomatizacije, standardov, sistemov za masovno virtualizacijo, kontejnerizacije in zasnove aplikacijskih rešitev. Nastal je eden najsodobnejših strežniško-podatkovnih sistemov, ki bo na koncu zajemal več lokacij ter tako zagotavljal vrhunsko zanesljivost delovanja ter varnost z najsodobnejšo zasnovo,« poudarja Janez Trenz, direktor družbe Softergee.

Družba T-2 tako uresničuje cilje in zagotavlja:

  • Enostavno in razširljivo ponudbo storitev najbolj zahtevnim strankam, ki intenzivno razvijajo vedno nove storitve in rešitve za njihove končne uporabnike.
  • Izboljšuje koncept masovnega shranjevanja podatkov in zagotavlja skladnost z najzahtevnejšimi krajevnimi in regionalnimi predpisi.
  • Odpira nove možnosti za agilno sodelovanje pri razvoju tehnoloških rešitev z uvedbo samopostrežnih mehanizmov in avtomatizacije.
  • Izboljšuje odzivnost in prilagodljivost IT infrastrukture po meri uporabnika.
  • Pripravlja IT izvajalno okolje za vse segmente uporabnikov, od državne uprave za masovno izvajanje opravil, zagonskih (startup) podjetij, ki zahtevajo robno tehnologijo, ter tudi do nezahtevnih uporabnikov, ki morebiti potrebujejo samo osnovno infrastrukturo.

»Kontejnerska platforma OpenShift je prava izbira za upravljanje in splavitev aplikacij. Ponuja orkestracijo s Kubernetes, hkrati pa ima vgrajene dodatne nivoje varnosti, nadzora in želenih politik, kar stranke pri razvoju modernih rešitev cenijo, kot tudi mi pri razvoju aplikacij za potrebe T-2,« meni Marko Mernik, vodja oddelka za tehnični IT v družbi T-2.

Nov zagon za Pametna mesta

Družba T-2 je v novo T-2 Cloud infrastrukturno platformo med prvimi migrirala platformo Pametna mesta (www.smartcity.si). Ta platforma za razvoj pametnih mest, vasi ali skupnosti je zgrajena s povezavami do napredne senzorike IoT, sodobne telekomunikacijske infrastrukture, sistema za souporabo vozil ter platforme za povezanost občanov s skupnostjo, v kateri živijo.

Platforma zagotavlja funkcionalnosti mobilnosti (avtobusnega prometa, parkirišč in polnilnic, souporabe koles in avtomobilov), kakovosti zraka in vremenskih informacij (napovedi, meritve kakovosti zraka), novic in dogodkov (napovednik, novice, obvestila…), ter skupnostne aktivnosti (ankete, komunalne informacije, nagradne igre, ipd.). Platforma je v celoti odprta za integracijo rešitev neodvisnih ponudnikov, osebni podatki občanov pa so shranjeni skladno z najstrožjimi predpisi s področja varovanja osebnih podatkov.

Podrobnosti – študija primera T-2 Red Hat

Družba Red Hat je študijo primera implementacije objavila tudi na svojem spletnem mestu – https://www.redhat.com/en/resources/t-2-case-study.

Vas zanima več iz te teme?
T-2

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem T-2 d.o.o
Za več informacij so vam na voljo pri T-2 d.o.o
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem T-2 d.o.o? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok kartami ... Več

i-Rose d.o.o.

Podšmihel 1e, 3270 Laško, Tel: 03 733 82 50
Svet informacijske tehnologije je okolje, kjer se neprestano razvijajo novi koncepti, ideje in rešitve. Podjetje i-Rose že vse od leta 1993 uspešno razvija in udejanja nove ideje ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več