Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
25.01.2022 11:24

Deli z drugimi:

Share

Študij računalništva odpira vrata

Računalniški strokovnjaki vseh profilov so danes med najbolj iskanimi kadri v vseh organizacijah. Na UL FRI je študentom omogočeno povezovanje s podjetji skozi celoten študij.
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Že vrsto let dijaki in dijakinje, ko se odločajo o poklicni poti ter se vpisujejo na Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) Univerze v Ljubljani, vedo, da ne bodo imeli težav pri iskanju zaposlitve. Danes to drži še bolj. Poslovni procesi se vse bolj digitalizirajo, nastajajo novi poklici, povezani z umetno inteligenco, pametnimi mesti in tovarnami prihodnosti, vse več je pametnih naprav, iskani so programerji in razvijalci vseh profilov.

Osrednje vprašanje zato pravzaprav ni, koliko zaposljivi bodo diplomanti in diplomantke računalništva, temveč v kaj naj se posameznik usmeri.

Kako izbrati pravo študijsko smer

Na UL FRI največ študentov vpisujeta osrednja študijska programa računalništva in informatike; univerzitetni nudi 170 rednih vpisnih mest, visokošolski strokovni pa 165 rednih in 16 izrednih. Študenti pridobijo znanja na vseh temeljnih področjih, kot so programiranje, algoritmi, računalniška arhitektura in informacijski sistemi, v okviru izbirnih modulov pa se v višjih letnikih specializirajo za področja ali kombinacijo področij. Na ta način si vsak oblikuje poklicno pot po lastni izbiri: umetna inteligenca, tehnologije iger, programska oprema, medijske tehnologije, računalniški sistemi in omrežja itd.

Tisti, ki želijo povezati  znanja različnih strok, se lahko odločijo za interdisciplinarne programe. Študijski program računalništva in matematike (40 vpisnih mest) povezuje teoretične osnove računalništva s poglobljenim znanjem matematike, študij multimedije (45 vpisnih mest) združuje znanja elektrotehnike, računalništva, oblikovanja in podjetništva, študij upravne informatike (25 vpisnih mest) pa znanje informacijskih tehnologij poveže z bolj družboslovnimi upravnimi, ekonomskimi in organizacijskimi znanji.

Povezovanje študentov s podjetji

Zaradi velikega povpraševanja po računalniških kadrih na trgu dela imajo študenti veliko priložnosti, da že v času študija preizkusijo, kaj jim odgovarja. Poleg občasnega dela prek študentske napotnice imajo študenti UL FRI na voljo še druge mehanizme povezovanja s podjetji.

V okviru študijskega programa lahko v podjetjih opravljajo večtedensko obvezno ali neobvezno prakso, pri pisanju zaključnih nalog pa lahko izberejo katero od razpisanih industrijskih diplomskih ali magistrskih tem in tako poleg akademskega mentorja dobijo tudi somentorja iz podjetja. Študenti imajo priložnost sodelovati v različnih hackathonih, poletnih šolah in izzivih, ki jih zastavijo podjetja, v okviru fakultetnega študentskega tehnološkega pospeševalnika Garaža FRI pa lahko razvijajo tudi svoje tehnološke in podjetniške ideje.

Podjetja vse bolj prepoznavajo pomen zgodnjega povezovanja s študenti, ki zagotovi prednost pri pridobivanju najboljših kadrov, zato so na UL FRI ponudili možnost sodelovanja podjetij s fakulteto v okviru partnerskih paketov. Poleg večje promocije in izpostavljenosti na fakulteti imajo partnerska podjetja možnost sodelovati pri vsebinsko povezanih predmetih, predlagati svoje mentorje in industrijske teme ter sodelovati z raziskovalnimi laboratoriji.

Več lahko preberete na www.fri.uni-lj.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več