Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
22.06.2024 08:11

Deli z drugimi:

Share

Strokovnjake skrbi, da bo umetna inteligenca prinesla več neenakosti

Mednarodni denarni sklad pravi, da ima umetna inteligenca ogromen potencial za dvig produktivnosti in razvoj javnih storitev, vendar jih obenem skrbi, da bo prinesla velike spremembe na trgu dela in povečala družbeno neenakost.

Mednarodni denarni sklad (MDS) je zaradi resne zaskrbljenosti glede vpliva generativne umetne inteligence na trg dela in neenakost v družbi urgiral in od države opozoril naj naredijo več za zaščito lokalnega gospodarstva.

V ponedeljek objavljenem poročilu je sklad zapisal, da bi države morale naredi več na področju zavarovanja brezposelnosti. Tisto, kar jih najbolj skrbi je, da bo umetna inteligenca za razliko prejšnjih disruptivnih tehnologij vplivala tudi na zmanjšanje potrebe po visoko kvalificiranih delovnih mestih. Robotika, ki velja za eno takšnih tehnologij iz preteklih obdobij, je zamenjala številne nižje kvalificirane delavce, medtem ko bi naj zdaj na račun umetne inteligence bili bolj na udaru tisti na nasprotnem polu trga dela.

Ena najbolj perečih tem zadnjih dveh let je zagotovo regulacija umetne inteligence. Evropska unija se je pred kratkim odločila, da sprejme akt o umetni inteligenci, ki targetira tveganja, ki jih prinaša ta tehnologija. Verjetno najbolj oster ukrep oz. člen tega akta je možnost prepovedi UI aplikacij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za varnost in pravice prebivalcev unije.

V poročilu MDS-ja še piše, da se izobraževanje in pripadajoči sistem morata prilagoditi novi realnosti in s tem pomagati ljudem, da se hitreje prilagodijo na spremembe trga dela. Pravijo, da bi moralo biti več poudarka na vseživljenjskem učenju. Omenjajo se predlogi, kot so sektorsko učenje, pripravništva in programi učenja novih veščin. Vse to bi po mnenju MDS-ja pripomoglo, da delavci lažje in hitreje prevzamejo nove zadolžitve in se zaposlijo v novih panogah.

Želimo si, da bi ljudje lahko imeli koristi od potencialov, k jih nosi tehnologija in želimo zagotoviti, da se priložnosti ustvarjajo za ljudi“, pravi Era Dabla-Norris, namestnica direktorja fiskalnih vprašanj pri MDS-ju, ki je ena od avtoric poročila.

Dodaja še, da bi tranzicija za delavce lahko bila boleča, kajti potencialno jim grozijo daljša obdobja brezposelnosti. Zakaj? Ker predvsem starejši delavci nimajo veščin, ki so potrebne v dobi umetne inteligence, prav tako pa bodo potrebovali več časa kot v preteklosti, da se priučijo novih. “Ta cenovno obremenjujoč prehod moramo ublažiti in hkrati obdržati družbeno enakost“, pravi Dabla-Norris.

Mednarodni denarni sklad poudarja, da glede na negotovost, ki jo prinaša prihodnost umetne inteligence, države morajo ubrati agilni pristop, ki jih pripravi na scenarije, ki so vsak po svoje polni disrupcij. Zaradi globalnega vpliva umetne inteligence Dabla-Norris opozarja na dejstvo, da bo zdaj bolj kot kdajkoli prej pomembno, da države med seboj sodelujejo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več