Matične plošče
10.09.2012 07:43
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Štirijedrni računalnik na dlani

Zmogljiv osebni računalnik v malem.
Zmogljiv osebni računalnik v malem.

Cenovno ugodni in kompaktni osebni računalniki se v zadnjem času pojavljajo kot gobe po dežju. Čeprav lahko z njimi brez težav opravljamo enostavnejša opravila, kot so na primer deskanje po svetovnem spletu in predvajanje večpredstavnostnih vsebin, jim pri nekoliko težjih nalogah nemudoma zmanjka sape. To zagotovo ne bo držalo za najnovejšo platformo podjetja VIA, saj ta podpira izris tridimenzionalnih slik in na njej lahko domuje celo štirijedrni procesor.

Platforma VIA EPIA-P910 temelji na osnovni plošči formata Pico-ITX. Ta je nadvse kompaktna, saj meri zgolj 10 x 7,2 centimetrov. Kljub temu se malček lahko kosa celo z zmogljivejšimi osebnimi računalniki. Ta za preračunavanje podatkov namreč uporablja štirijedrni gigaherčni procesor iz družine E-Series. Ta je opremljen še z grafično sredico VX11H. Zmogljiva sredica lahko brez težav prikazuje slike na stereoskopskih tridimenzionalnih zaslonih in v polni meri podpira knjižico DirectX 11.

Miniaturna platforma VIA EPIA-P910 lahko sprejme do osem gigabajtov sistemskega pomnilnika DDR3. Za izris slik ja na voljo vmesnik HDMI (različica 1.4a), medtem ko za hiter prenos podatkov skrbi priključek USB 3.0. Pri tem seveda ne gre spregledati kakovostne zvočne kartice, šest priključkov USB 2.0, podporo za naprave z vmesnikom PS/2, izhoda VGA in gigabitne mrežne kartice. Prve kompaktne računalnike, opremljene s platformo VIA EPIA-P910, lahko na trgu pričakujemo še pred koncem leta.


Prijavi napako v članku