Računalništvo, telefonija
22.10.2017 18:05
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ste vaš Windows 10 že posodobili z dodatkom Fall Creators?

Nadgradnjo Fall Creators je doslej namestilo le 5,3 odstotkov uporabnikov operacijskega sistema Windows 10.
Nadgradnjo Fall Creators je doslej namestilo le 5,3 odstotkov uporabnikov operacijskega sistema Windows 10.

Programerji podjetja Microsoft so tokrat uspešno opravili svoje delo, saj so za operacijski sistem Windows 10 pripravili nadgradnjo Fall Creators, ki jo bo brezplačno prejelo več kot 500 milijonov uporabnikov osebnih računalnikov širom sveta. Novost bo uporabnikom ponujena v prenos v več fazah, kar pomeni, da bodo vsi uporabniki posodobitev prejeli v nekaj tednih. Posodobitev Fall Creators uporabnikom operacijskega sistema Windows 10 prinaša kar nekaj zanimivih novosti, med vsemi pa seveda najbolj izstopala podpora za razširjeno oziroma obogateno resničnost Windows 10 Mixed Reality, ki uporabnikom omogoča združevanje resničnega sveta z navideznim.

Ker bo za uporabo možnosti Windows 10 Mixed Reality treba razpolagati z namenskimi večpredstavnostnimi očali, so ta v Združenih državah Amerike že na voljo v prodaji. Ta so v prodajo ponudila podjetja HP, Lenovo in Dell, zanje pa je v Združenih državah Amerike treba odšteti okoli preračunanih 300 evrov (okoli 350 evrov v Evropi) oziroma okoli preračunanih 380 evrov (okoli 450 evrov v Evropi) v navezi z namenskimi krmilniki. Glede na to, da so namenski krmilniki ključnega pomena za razširjeno resničnost, bo njihov nakup tako rekoč obvezen.

Pomembna novost posodobitve Fall Creators za operacijski sistem Windows 10 je nedvomno tudi boljša povezljivost z mobilnimi napravami iOS in Android, pri čemer so slednji bili deležni zdaleč največ nadvse uporabnih novosti. Uporabniki pametnih telefonov in tablic z Androidom so namreč dobili možnost odpiranja poljubne aplikacije na mobilni napravi neposredno z računalnika z Windows 10, za to pa je treba le klikniti na gumb »deli«. Nova možnost omogoča boljšo integracijo med osebnim računalnikom in mobilnimi napravami z Androidom, ki imajo daleč največ uporabnikov. Poleg tega je z mobilnimi napravami še bolj povezana tudi digitalna asistentka Cortana. Ta namreč sledi zgodovini obiskov spletnih strani z uporabo spletnega brskalnika Edge, vsebina pa je nato neposredno na voljo uporabnikom telefonov in tabličnih računalnikov.

Opravilna vrstica sedaj omogoča dodajanje bližnjic do vaših najljubših kontaktov, kar pomeni da bomo imeli njihove kontaktne informacije takoj na voljo in bomo lahko z njimi začeli celo klepet ali video pogovor preko programske opreme Skype. Zelo priročna je tudi uporaba poteze povleci in spusti, saj bomo lahko v pogovoru hitro delili vsebino v obliki datotek. Microsoft je nekoliko posodobil tudi videz sistema in sicer z več animacijami in efekti ter s poudarkom na svetlobo, globino, gibanje in material. V novem sistemu je lažje prilagajati velikosti programov in oken.

Če še niste prejeli obvestila za prenos posodobitve Fall Creators za Windows 10 jo lahko prenesete ročno. Za to je treba le klikniti na spletno povezavo http://bit.ly/Windows-10-Fall-Creators, klikniti na gumb »Update now« in slediti navodilom za namestitev nadgradnje.


Prijavi napako v članku