Računalništvo, telefonija
09.02.2017 20:37
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte prvo kavarno, kjer kavo streže kar robot!

Stranke kavarne Cafe X v San Franciscu so nad postrežbo robota več kot navdušene!
Stranke kavarne Cafe X v San Franciscu so nad postrežbo robota več kot navdušene!

Robote opremljene z bolj ali manj napredno umetno inteligenco najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Proizvajalci in delodajalci v to panogo vlagajo vse več denarja, saj so stroški dela tu precej nižji, hkrati pa se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Ker pa so roboti zanimivi tudi za privabljanje strank, ne preseneča, da se je zanj odločila tudi svetovno znana kavarna Cafe X, in sicer v enem od nakupovalnih središč v San Franciscu.

Lastnik kavarne Cafe X se je za uporabo robota odločil predvsem z namenom, da bi izboljšal kakovost storitve. Z njegovo pomočjo namreč strankam na kakovostno kavo ni več potrebno čakati po 10 ali 15 minut, ampak jo dobijo v zgolj nekaj minutah. Stranke lahko kavo naročijo tako v kavarni kot preko namenske aplikacije, pri čemer za naročilo prejmejo štirimestno identifikacijsko kodo, ki jo le vtipkajo ob prihodu v kavarno. Uporaba robota za pripravo in streženje kave se je v praksi izkazala za zmagovito kombinacijo, saj ta »neutrudno« pripravlja kavne napitke skozi cel delovni čas, tako kakovost in postrežba pa sta vedno vrhunska, saj napak tu skorajda ni.

Trenutno še ni znano, koliko denarja je lastnik kavarne Cafe X vložil v prenovo in v zaposlitev robota namesto natakarja. Lastnik je v nedavnem intervjuju sicer priznal, da stroški odprtja visokotehnološke kavarne niso bili pretirano visoki, saj so bili zelo podobni stroškom, ki jih je potrebno vložiti v obnovo in otvoritev običajnih oziroma tradicionalnih kavarn. Ker pa so stranke zelo zadovoljne s tem načinom postrežbe kave, je lastnik kavarne Cafe X že napovedal, da bo kmalu »zaposlil« še dodatne robote za pripravo in postrežbo kave. Verjetno je seveda le še vprašanje časa, kdaj se bodo za podobno potezo odločite tudi druge kavarne širom sveta.

V priloženem videoposnetku oziroma na spletni povezavi http://bit.ly/Cafe-x-Robot pa si lahko ogledate, kako se inovativni robot obnese pri pripravi in postrežbi kavnega napitka.


Prijavi napako v članku