Računalništvo, telefonija
01.12.2006 10:50

Deli z drugimi:

Share

Sporazum o sodelovanju med Slovenijo in Indonezijo

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Jure Zupan in indonezijski minister za raziskave in tehnologijo dr. Kusmayanto Kadiman sta v vladni palači podpisala Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Indonezije o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju v Sloveniji.

S podpisom sporazuma bodo ustvarjeni pogoji za razvoj enakopravnih in obojestransko koristnih odnosov v znanosti in tehnologiji, ki so podlaga za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanja med državama. Sporazum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju kot splošni sporazum predstavlja podlago za pripravo programov in drugih dvostranskih izvedbenih dokumentov o sodelovanju v znanosti in tehnologiji.

Ob podpisu sporazuma je minister dr. Jure Zupan poudaril, da pričakuje, da bosta obe strani hitro zaključili postopek ratifikacije sporazuma, da bi lahko s konkretnimi projekti pričeli že leta 2007. Obenem pa, da sodelovanje po tem sporazumu ne bo omejeno le na sofinanciranje mobilnosti: ” Skušali bomo doseči višjo raven sodelovanja in mobilnost nadgrajevati z dvostranskim sofinanciranjem raziskav, tudi s strani industrije in univerz,” je poudaril minister Zupan. Prav tako bo sodelovanje na podlagi sporazuma priložnost za skupne nastope indonezijskih in slovenskih partnerjev oziroma institucij v evropskih programih, zlasti pri projektih 7. okvirnega programa Evropske unije za raziskave in razvoj, je še dodal.

Sporazum opredeljuje naslednje oblike sodelovanja: skupne raziskovalne in razvojne projekte na dogovorjenih področjih, izmenjavo raziskovalcev, organizacijo skupnih konferenc, delavnic in drugih srečanj ter druge oblike, o katerih se bosta dogovorili pogodbenici. Obenem predvideva ustanovitev skupnega slovensko-indonezijskega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje, ki bo spremljal izvajanje določil sporazuma ter usmerjal dvostransko sodelovanje v znanosti in tehnologiji.


Prijavi napako v članku