Digitalizacija
Življenjski slog
14.09.2023 11:16

Deli z drugimi:

Share

Spletno nakupovanje, podkrepljeno z umetno inteligenco

Naročanje prek spleta in dostava živil na dom postajata tudi med slovenskimi potrošniki vse bolj ustaljena praksa. Temu primerno pa mora biti prilagojena spletna trgovina, ki temelji na čim boljši uporabniški izkušnji.
V podjetju SPAR Slovenija so z dostavo živil na dom pričeli že leta 2018. Foto: SPAR Slovenija
V podjetju SPAR Slovenija so z dostavo živil na dom pričeli že leta 2018. Foto: SPAR Slovenija

Spletno nakupovanje je svoj razcvet doživelo v zadnjih nekaj letih. Storitev koristijo predvsem kupci starosti med 25 in 50 let, ugotavljajo v podjetju SPAR Slovenija. Na podlagi različnih anket in analiz storitev koristijo zaradi prihranka časa, prijaznih dostavljavcev, preglednih cen ter akcij.

Krog dostave se širi

V podjetju SPAR Slovenija so z dostavo živil na dom pričeli že leta 2018, sprva v Ljubljani in okolici. Skladno s povpraševanjem so dostavo omogočili še v Kranju, Grosupljem, Kamniku, na Vrhniki, v Celju s širšo okolico, na voljo pa je tudi osebni prevzem v Mariboru in Novem mestu. Oktobra 2023 se z dostavno storitvijo širijo še na območje Maribora in okolice. Od leta 2021 pa je preko spletne trgovine omogočena tudi dostava tehničnih izdelkov.

»Zanimivo dejstvo je, da vsak teden dostavimo več kot 100.000 izdelkov, kar znaša več kot 90 ton,« je za Računalniške novice razkril Miha Deu, vodja spletne prodaje SPAR Slovenija. Povprečna košarica pri spletnih nakupih vsebuje v povprečju 24 različnih izdelkov. Naročanje in dostava na dom pa predstavljata za ponudnika tudi določene izzive. Kot so pokazale ankete, imajo kupci največ pripomb nad postopkom iskanja ter dodajanja izdelkov v košarico, saj se jim zdi postopek precej zamuden. Izpostavili so, da občasno v košarico pozabijo dodati katerega od želenih izdelkov, na kar se spomnijo šele po že zaključenem naročilu, ko pa je za spremembe žal že prepozno. Obenem so raziskave pokazale, da kupci kupujejo vedno iste izdelke, saj pri spletnem nakupovanju zapadejo v rutino in nimajo dovolj inspiracije. Vse to pa predstavlja zamujeno priložnost tudi za ponudnika.   

Mirko vam pomaga sestaviti košarico

Tako so se v SPAR Slovenija z namenom pospešitve nakupa, zmanjšanja števila pozabljenih izdelkov oziroma višanja vrednosti povprečne košarice lotili izboljšanja uporabniške izkušnje (UX) z uporabo umetne inteligence (AI).

Izhajali so iz tega, da so vsi njihovi »online« kupci tudi imetniki SPAR plus kartice, če te še nimajo, pa postanejo imetniki digitalne kartice ob zaključku nakupa. To pomeni, da pod vsako šifro kupca beležijo tudi izdelke, ki jih kupec naroči prek spleta (tudi to, v kakšnih količinah in kako pogosto).

Pri tem gre za zelo obsežno količino podatkov, ki jih je praktično nemogoče voditi ročno. Prav tu nastopi AI in vse njene prednosti. Leta 2022 so se lotili programiranja pametne košarice s pomočjo »Random Forest« algoritma na svojih strežnikih. Pametno košarico so poimenovali Mirko.

V prvem letu so v algoritem vstavili več kot 20 metrik. Metrike so razdelili na dva primera dobre prakse (»use case«). Prvi obdeluje izdelke, ki jih je kupec že kupil. Drugi pa obdeluje izdelke, ki so jih kupili kupci s podobnimi željami. Mirko tedensko izdeluje tudi skupine podobnih kupcev in tako poskrbi za dodajanje novih predlogov. Ta dva primera dobre prakse kupcem prikazujejo na dva načina. Izdelke iz prvega primera prikazujejo kot že obkljukane, iz drugega pa kot še ne obkljukane. Cilj je, da bi kupec le pregledal izdelke, ki so že obkljukani, in dodal še kakšnega od izdelkov, ki jih kupujejo njemu podobni kupci.

Po skoraj letu dni delovanja Mirka so rezultati izjemni. Spletna analitika kaže, da je bila pametna košarica uporabljena pri kar 40 % vseh nakupov. Rezultati analize fokusne skupine, ki so jo izdelali s podjetjem Arhea, so pokazali, da kupci pametno košarico Mirko uporabljajo na več načinov. Najpogosteje tako, da najprej obiščejo pametno košarico, dodajo najustreznejše izdelke in nato dodajo še več izdelkov preko iskalnika ali kategorijskega menija. Del kupcev pa dodaja izdelke najprej v košarico in šele na koncu uporabijo Mirka, da preverijo, če so na kaj pozabili.

Tako kot v fizični trgovini, kjer ima vsak kupec svoj način nakupovanja in iskanja izdelkov, je tudi v spletni trgovini možnosti nešteto.

Da pa bo opravljanje nakupov še lažje in bolj brezskrbno, izkoristite prednosti, ki vam jih ponuja digitalizacija in preizkusite nakupovanje s pomočjo pametne košarice Mirko.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija.
Vas zanima več iz te teme?
spletni nakupi


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več