Računalništvo, telefonija
12.06.2010 12:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletno gibanje za prihodnje generacije

Aplikacija za okoljsko ozaveščene posameznike na družabnem omrežju Facebook - European Energy - spreminja navade potrošnikov – V enem mesecu od predstavitve že več kot 2000 članov.
Spletno gibanje za prihodnje generacije
Spletno gibanje za prihodnje generacije

Zaživela je spletna skupnost European Energy – platforma za prihodnje generacije. Ta prek aplikacije na družabnem omrežju FB povezuje ljudi, ki želijo s svojimi dejanji prispevati k čistejšemu planetu. V samo enem mesecu se ji je pridružilo že skoraj 2000 članov, ki dnevno preživijo vsaj eno večerno uro z ugasnjenimi vsemi lučmi, večina njihovih žarnic so zamenjale varčne žarnice, vozijo učinkovito in manjše poti premagajo s sprehodom, ne dovolijo, da bi svoje vsakodnevne nakupe zložili v plastične vrečke, ne pijejo vode v plastenkah, uporabljajo ekološka čistila, pri tiskanju uporabijo funkcijo obojestranskega tiskanja, reciklirajo svoje odpadke ter se poslužujejo logike, da raje popravijo, kot da znova kupijo.

Aplikacija omogoča, da vsak uporabnik za mesec vnaprej označi opravila, ki jih opravi v skladu s pravili skupnosti. S tem se v skupni števec sešteva njegov prispevek, vsako označeno opravilo pa se s strinjanjem uporabnika pojavi tudi na njegovem osebnem Facebook profilu in s tem svoji družabni mreži sporoči, kakšen je njegov prispevek k boljšemu planetu. Tako so člani skupnosti v samo enem mesecu z ugašanjem luči prihranili skoraj 20.000 kilovatov električne energije, reciklirali skoraj 50 ton smeti, prihranili več kot 20.000 plastičnih vrečk ter 100.000 plastenk in skoraj 2 toni izpustov ogljikovega dioksida. Obenem so zaradi uporabe energetsko učinkovitih sijalk prihranili več kot 20.000 kilovatov električne energije in z neuporabo strupenih čistil in kozmetike preprečili izlitje 2 milijona litrov strupenih snovi v vodo.

Cilj skupnosti European Energy je postati vseevropsko gibanje, skupna točka posameznika z njegovim sosedom, prijateljem, someščanom …, s katerim delita enako miselnost glede našega planeta. Z njunim zgledom bi tako vplivala na svojo družabno mrežo in zagotovila, da bi se gibanje za boljše življenje vseh Evropejcev z njune hišne številke preneslo na sosesko, mesto, državo. Zato skupnost poziva, da je čas, da se iz potrošnikov spremenimo v nekoga, ki dnevno prispeva.


Prijavi napako v članku