Računalništvo, telefonija
24.11.2020 08:41

Deli z drugimi:

Share

Spletni kriminalci se vse bolj zanašajo na umetno inteligenco!

Umetna inteligenca prinaša spletnim kriminalcem precejšnjo prednost.
Umetna inteligenca prinaša spletnim kriminalcem precejšnjo prednost.

Napredna umetna inteligenca in z njo povezane rešitve so trenutno v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem. Podjetja zaradi tega na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to panogo veliko sredstev žal vlagajo tudi spletni kriminalci, saj varnostni sistemi postajajo iz dneva v dan naprednejši.

Da kriminalci vse bolj uporabljajo prednosti umetne inteligence za izvajanje kriminalnih aktivnosti, kažejo tudi nedavne raziskave, opravljene s strani Europola, Inštituta Združenih narodov za mednarodno kriminal in pravosodje (UNICRI) ter varnostnega podjetja Trend Micro. Spletni kriminalci umetno inteligenco uporabljajo predvsem za namene izdelovanja lažnih videoposnetkov, razširjanje lažnih novic, izsiljevanje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj. Poleg tega spletni kriminalci uporabljajo umetno inteligenco za učenje in seveda za delo.

Raziskave so med drugim pokazale tudi, da spletni kriminalci uporabljajo umetno inteligenco za ustvarjanje močnejših napadov, ki temeljijo na socialnem inženiringu in jih je mogoče hkrati izvajati na številnih žrtvah. Umetno inteligenco kriminalci uporabljajo tudi za širjenje dokumentov z zlonamerno programsko opremo, da je napad čim bolj učinkovit. Umetno inteligenco se uporablja tudi za namene izogibanju sistemom za prepoznavo glasu ali slike za bolj inteligentne napade ter celo za iskanje ranljivosti v sistemih, zato so kriminalci vse bolj v prednosti.

Še posebej zaskrbljujoče je, da spletni kriminalci razvijajo sisteme, ki temeljijo na umetni inteligenci in povečujejo učinkovitost zlonamerne programske opreme, obidejo protivirusne sisteme in sisteme za prepoznavanje obraza. Umetna inteligenca se že uporablja tudi za ugotavljanje gesel, prelisičenje varnostnega sistema CAPTCHA in kloniranje glasov, pa tudi za številne druge vrste napadov. Zato ne preseneča, da bodo po umetni inteligenci morala vse bolj množično posegati tudi varnostna podjetja, saj v nasprotnem primeru njihovi izdelki ne bodo več kos sodobnim izzivom.


Prijavi napako v članku