Računalništvo, telefonija
04.08.2010 15:27
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletni kriminalci lahko odkrijejo vaš domači naslov

Organi pregona so zagotovo navdušeni nad enostavnostjo določanja domačega naslova uporabnikov brezžičnih omrežij.
Organi pregona so zagotovo navdušeni nad enostavnostjo določanja domačega naslova uporabnikov brezžičnih omrežij.

Odslej bomo morali biti pri deskanju po svetovnem spletu še posebej previdni. Obisk ene same spletne strani, obogatene s škodljivo programsko kodo, je namreč dovolj, da se spletni kriminalci dokopljejo do našega domačega naslova. To je na mednarodni konferenci Black Hat uspelo dokazati priznanemu hekerju Samyju Kamkarju.

Spletni kriminalci lahko naš domači naslov odkrijejo s pomočjo unikatne identifikacijske kode, ki jo v splet oddajajo številni brezžični usmerjevalniki in storitve geolokalizacije, ki je del odprtokodnega brskalnika Mozilla Firefox. Ta pri določanju lokacije dejansko koristi Googlovo bazo podatkov, ki je nastala v okviru projekta Google Street View in vsebuje natančne podatke o lokalizaciji brezžičnih omrežjih uporabnikov. Na ta način lahko nepridiprav določi našo lokacijo z le nekaj kliki na računalniško miško.

Heker Samy Kamkar je udeležencem konference Black Hat dokazal, da je mogoče z njegovo metodo določiti lokacijo usmerjevalnika na okoli 10 metrov natančno. Kljub temu Slovenci vsaj zaenkrat še nismo v nevarnosti, saj še nismo bili vključeni v projekt Google Street View oziroma nas še niso obiskali Googlovi avtomobili. Uživajmo torej v zasebnosti, dokler še lahko!


Prijavi napako v članku