Računalništvo, telefonija
28.04.2011 11:16

Deli z drugimi:

Share

Spletne prevare ob britanski kraljevi poroki

Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Britanska kraljeva poroka in prihajajoče svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju na ledu sta zanimiva dogodka tudi za kiberkriminalce. Ti želijo medijski cirkus, ki obkroža poroko princa Williama in Kate Middleton, karseda dobro unovčiti. Medtem so se na Slovaškem in Češkem pojavile številne nevarne spletne strani, ki so povezane s prvenstvom v hokeju na ledu, njihovi lastniki pa izvajajo spletne prevare.

Ponovno se je izkazalo, da odmevne medijske dogodke s pridom izrabljajo tudi nepridipravi. Tokrat ciljajo na tiste, ki v spletnih iskalnikih iščejo novice o kraljevi poroki, ki bo potekala ta petek. Prevare vključujejo lažne spletne strani, ki so prirejene tako, da so v iskalnikih zaradi pogoste rabe ključnih besed uvrščene izredno visoko. Ob obisku takšne spletne strani se sproži prenos nevarne škodljive kode, kot so denimo lažni protivirusni programi. Protivirusne rešitve ESET vse takšne napade preprečijo, škodljiva koda iz takšnih primerov pa spada v družino Win32/Adware.XPAntiSpyware.AB.

“Ko v spletne iskalnike vpišete pojme, ki so povezani z britansko kraljevo poroko, boste med prvimi zadetki našli tudi spletne strani, ki so nevarne. S klikom na povezavo na takšno stran se bo na vašem ekranu pojavilo okno, ki vas bo opozarjalo na to, da je vaš računalnik okužen. Kmalu zatem boste pozvani k prenosu lažnega protivirusnega programa,” je dejal ESETov raziskovalec Róbert Lipovský. Ker je kraljeva poroka vse bliže, opažamo naraščanje števila okuženih računalnikov v Veliki Britaniji in po celem svetu.

Iz programske hiše ESET na takšne prevare z optimizacijo škodljivih spletnih strani za spletne iskalnike (SEO Black-Hat), ki izrabljajo odmevne medijske dogodke za to, da od obiskovalcev odtujijo sredstva, opozarjajo pogosto. Za učinkovito obrambo med brskanjem po spletu ali pri druženju v socialnih omrežjih iz ESETa priporočajo upoštevanje štirih preprostih pravil:

  • Izogibajte se klikanju na povezave s senzacionalnimi naslovi “shocking news”, “shocking video” ipd.
  • Novicam sledite na uradnih spletnih straneh medijskih hiš, ki jim zaupate.
  • Denarja nikoli ne donirajte dobrodelnim ustanovam, ki jih ne poznate.
  • Če se vam po obisku spletne strani pojavi okno z opozorilom, da je vaš računalnik okužen, ne nasedajte takoj, možno je, da imate opravka z lažnim protivirusnim programom.

Na spletne obiskovalce pa prežijo tudi drugačne prevare. Na Slovaškem se je v zadnjih nekaj mesecih pojavila cela kopica spletnih strani in domen, ki za nečednosti izrablja prihajajoče svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Spletne strani so v lasti podjetja, ki je v preteklosti že izvajalo podobne nečedne posle. Vsak obiskovalec takšne strani, ki pristane na enoletno članstvo, pa je po kliku ob 50 EUR, kar je sicer zapisano in zelo dobro skrito tudi v pogoje pridružitve. Takšne spletne strani, kot so www.ms2011.cz, www.ms-2011.cz ali www.sampionat.sk, ESET Smart Security zazna in blokira.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku