Triki in nasveti
15.09.2009 16:36

Deli z drugimi:

Share

Spletna kamera kot zaščita pred vlomilci

Vas zanima, kaj se v pisarni ali doma dogaja v vaši odsotnosti?
Vas zanima, kaj se v pisarni ali doma dogaja v vaši odsotnosti?

Ste se kdaj spraševali, kaj se dogaja v vašem domu ali pisarni medtem ko ste odsotni? Mogoče ravno v tistem času kak nepridiprav brska po vaših dragocenostih in si z njimi polni žepe. V praksi verjetnost za to seveda ni ravno velika, ni pa niti nemogoča. Tatovi namreč velikokrat izkoristijo priložnost, tudi takrat, ko smo odsotni le za kratek čas. V tem primeru bi nam pri iskanju storilca še kako prav prišlo posneto video dokazno gradivo. Ker pa so video nadzorni sistemi za marsikoga predragi, si bomo ogledali kako lahko preprost približek takemu sistemu za relativno malo denarja izdelamo kar sami.

Poleg spletne kamere bomo seveda potrebovali še programsko orodje za zajem slik ali videa. Izbira je poleg tega ali želimo zajemati slike ali video, odvisna tudi od tega, če želimo posnetke avtomatično sprotno shranjevati na oddaljeno lokacijo ali jih bomo shranjevali na lokalni disk. Seveda je veliko varneje, če posnetkov ne shranjujemo na računalnik, sploh če nam nepridipravi ukradejo tudi tega. Boljša opcija je torej shranjevanje posnetkov na oddaljeni lokaciji.

Kot nalašč za to opravilo je program PAMO Simple Web Spy Cam, ki ga lahko brezplačno prenesemo iz naslova www.pamo-software.com. V programu lahko nastavimo interval zajemanja slik, denimo 30 sekund in posnetke shranimo lokalno ali na oddaljenem FTP strežniku. V slednjem primeru do njih za tem seveda lahko dostopamo od kjerkoli.

Drug program, ki ga ravno tako lahko uporabimo za nadzor pa je Senriska. Njegova posebnost je, da lahko namesto, da bi slike zajemal konstantno to stori le takrat, ko v vidnem polju spletne kamere zazna gibanje. Ob tem ustvari video posnetek, ki ga nato shrani v predhodno izbrano mapo. Program je na srečo popolnoma brezplačen in na voljo za prenos na spletnem naslovu www.sourceforge.net/projects/senriska/.

Tako, sedaj boste končno vedeli, kaj se na izbranem mestu, kjer je nameščena kamera, dogaja v vaši odsotnosti. Vam kdo stika po pisarni ali domu? Otroci, ko vas ni doma pišejo domačo nalogo ali ta čas raje preživijo na Facebooku? Čeprav, kakor pravijo – Ignorance is bliss.


Prijavi napako v članku