Računalništvo, telefonija
31.03.2020 06:31

Deli z drugimi:

Share

SpaceX s tekmecem manj v boju za vesoljski internet

Podjetje OneWeb je ameriško sodišče zaprosilo za prisilno poravnavo.
Podjetje OneWeb je ameriško sodišče zaprosilo za prisilno poravnavo.

Podjetje SpaceX je lani javno najavilo uraden pričetek projekta “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki bi omogočilo hiter dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta. Za uresničitev tega projekta je podjetje SpaceX sprva v vesolje izstrelilo 60 satelitov, ki so bili naloženi na raketi Falcon 9. To je bila seveda šele prva faza projekta, saj je potrebnih vsaj še šest do osem tovrstnih izstrelitev, da bo internetno omrežje pričelo delovati, pri čemer z vsako izstrelitvijo v orbito spravijo 60 satelitov.

Eden izmed glavnih tekmecev podjetja SpaceX na tem področju je bilo britansko podjetje OneWeb, saj je načrtovalo postavitev omrežja s 600 sateliti, ki bi omogočalo hiter in odziven dostop do interneta od koderkoli po svetu. Žal mu je načrte nedavno prekrižala pandemija koronavirusa, saj največji investitor Softbank zaradi finančnih težav ni več pripravljen zagotoviti svežega kapitala, novih investitorjev pa vsaj zaenkrat še ni na spregledu. To je tudi razlog, zakaj je podjetje OneWeb nedavno pred newyorškim sodiščem zaprosil za reorganizacijo podjetja oziroma prisilno poravnavo.

Podjetje OneWeb ima sicer v orbiti že 74 svojih satelitov, na Zemlji pa so že postavili dobro polovico namenskih postaj. Ker pa izstrelitev enega satelita zahteva skoraj milijon evrov kapitala, OneWeb že mrzlično išče nove investitorje, ki mu bi lahko poskočili na pomoč. V nasprotnem primeru bi lahko podjetje odšlo v stečaj, njegovo premoženje pa bi lahko razgrabilo kakšno od vodilnih podjetji, ki se trenutno ukvarjajo s satelitskim internetom, kot so na primer Facebook, SpaceX in Telesat.


Prijavi napako v članku