Računalništvo, telefonija
20.02.2021 13:50
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

SpaceX ima novo konkurenco, španski helijev balon

SpaceX ima novo konkurenco, španski helijev balon
SpaceX ima novo konkurenco, španski helijev balon

Špansko “start-up” podjetje Zero 2 Infinity si želi potnike v helijevih balonih poslati 40 kilometrov visoko v nebo. Poleg tega, da so takšni poleti cenejši, so tudi bolj varni od nekoliko bolj ambicioznih vesoljskih misij Muskovega SpaceX-a.

Po zadnjih načrtih bi naj Zero 2 Infinitiy pošiljal potnike približno 40 kilometrov visoko iz Andaluzije na jugu Španije, polet pa bo trajal šest ur. Od tega bo vzlet trajal tri ure, dve uri bodo potniki lahko uživali v lebdenju v vesolju, zadnja ura pa bo namenjena vračanju na Zemljo. Glavni cilj 40-kilometrskega poleta je potnikom omogočiti “overview effect”, s katerim izkusijo črnino vesolja in celo pojavnost našega planeta – ne da bi dejansko stopili v vesolje, ki je od Zemlje oddaljeno približno 80 kilometrov.

Jose Mariano Lopez-Urdiales, ustanovitelj “start-upa”, je na idejo o tovrstnem turizmu prišel, ko je njegovemu očetu, ki je bil astrofizik, pomagal pri spuščanju helijevih balonov do obrobja vesolja. 


Za pristajanje so se pri podjetju Zero 2 Infinity odločili za uporabo velikih padal, ki se odprejo, ko se potniška kapsula odklopi od helijevega balona. Ob vsem tem je Lopez-Urdiales dodal še to, da polet s helijevim balonom ne proizvaja nobenih zvokov, CO2 emisij, ali predstavlja kakršnokoli tveganje pred eksplozijo. Pri Zero 2 Infinity so leta 2012 testno do višine 32 kilometrov poslali humanoidnega robota, leta 2017 pa so že uporabili prototip, ki je bil kombinacija balona in rakete, tokrat so se dvignili do 40 kilometrov višine. 


Zero 2 Infinity ni edino špansko podjetja na trgu vesoljskega turizma

EOS-X Space, podjetje ustanovitelja Kemela Kharbachija, raziskuje in razmišlja o podobnem konceptu kot Zero 2 Infinity. Njihov načrt je prvi komercialni polet leta 2023. Lopez-Urdiales je Kharbachija sicer pred časom že obtožil kopiranja njegovega koncepta, kar pa je Kharbachi seveda zavrnil.


Ostali koncepti vesoljega turizma slonijo na ideji o vstopu v vesolje pri veliko večji višini. Tak primer je recimo podjetje Virgin Galactic Richarda Bransona, ki je leta 2019 postalo sploh prvo podjetje, ki se ukvarja z vesoljskim turizmom in kotira na newyorški borzi. Elon Musk si je do leta 2026 zadal še bolj ambiciozen cilj, saj želi ljudi spraviti na Mars in tam postopoma začeti graditi kolonije. 


Koncept podjetja Zero 2 infinity je eden cenejših

Cena poleta s španskimi helijevimi baloni bi naj bila okrog 120.000 evrov, Lopez-Urdiales pa opozarja, da morajo njihov način transporta stestirati še strokovnjaki, kar naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta. Poleg tega Zero 2 Infinity potrebuje še dodatnih 2,4 milijona ameriških dolarjev sredstev, kljub temu da so že zbrali 7,2 milijona. “Kapsule, dovoljenja, zavarovanja in vzletalni center že imamo, zdaj potrebujemo samo še dodatne investicije“, je zaključil Lopez-Urdiales.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

RESULT d.o.o.

Celovška cesta 182, 1000 Ljubljana, Tel: 01 542 17 80
RESULT d. o. o. je podjetje, usmerjeno v razvoj poslovnih informacijskih rešitev. Sodelujejo tudi z večjimi svetovnimi podjetji, kot sta na primer IBM in Microsoft. Pri delu upoštevajo ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več