Računalništvo, telefonija
08.09.2011 14:19
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So klasični televiziji šteta leta?

Verjamete v zaton klasične televizije?
Verjamete v zaton klasične televizije?

Meje med domačim televizorjem in svetovnim spletom so se pričele rušiti v trenutku, ko je Google najavil storitev Google TV. Ta namreč ponuja dostop do priljubljenih spletnih portalov, kot so na primer Hulu, Twitter, Netflix, YouTube in Pandora ter svetovnega spleta. Ker je Google TV med uporabniki zelo priljubljen, ne preseneča, da je nedavna raziskava analitske hiše Forrester Research pokazala, da lahko zaton klasične televizije pričakujemo že čez slabih pet let.

Eden od ključnih razlogov za zaton klasične televizije naj bi tičal v pomanjkanju denarja s strani oglaševalcev. Raziskovalci analitske hiše Forrester Research namreč verjamejo, da bo spletno oglaševanje v prihodnjih petih letih povsem zasenčilo televizijske oglase. Podjetja naj bi do leta 2016 za spletno oglaševanje namenila kar 35 odstotkov celotnega oglaševalskega proračuna oziroma preračunanih 55 milijard evrov. Ker bo oglaševalskega denarja za klasično televizijo manj, bo s tem posledično manj novih in kakovostnih vsebin.

Pomembno vlogo pri zatonu klasične televizije naj bi imele celo mobilne naprave. Raziskovalci analitskega podjetja Forrester Research so namreč prepričani, da naj bi mobilni oglasi že letos prehiteli oglase v družabnih medijih. Do leta 2016 naj bi podjetja najbolj priljubljenim socialnim omrežjem namenila zgolj še sedem odstotkov denarja namenjenega oglaševanju. Kot vse kaže, se bodo televizijske vsebine, ki jih sedaj spremljamo na malih zaslonih, počasi skoraj v celoti prenesle na svetovni splet in mobilne naprave.


Prijavi napako v članku