Računalništvo, telefonija
30.11.2020 08:25

Deli z drugimi:

Share

Slovenija edina država v Evropi s popolno prepovedjo brezpilotnih letal

Uporaba dronov je v Sloveniji v celoti prepovedana.
Uporaba dronov je v Sloveniji v celoti prepovedana.

Droni so v zadnjih nekaj letih postali nekaj povsem običajnega, saj se uporabljajo kot orodje za zabavo, delovni pripomoček ali varnostni sistem. Tehnologija dronov je namreč v zadnjih letih močno napredovala. Manj znano pa je, da se je prvi let drona zgodil že davnega leta 1917 v Veliki Britaniji. Prva brezpilotna letala so bila namreč razvita v Veliki Britaniji in ZDA med prvo svetovno vojno. Sedaj pa so droni dostopni praktično vsem.

Po podatkih Svetovne organizacije za intelektualno lastnino število patentov za tehnologijo brezpilotnih letal hitro narašča in se je povečalo za 34 odstotkov, in sicer s 7.076 patentov v letu 2017 na 9.485 patentov v letu 2018. Znatnega tehnološkega razvoja tehnologije pa žal ne spremlja zakonodaja, ki ureja to področje. Pri vsem tem pa je zanimivo to, da je vsaj 143 držav na svetu uvedlo določeno obliko regulacije dronov. Zakonodaja sega od popolne prepovedi tehnologije do razmeroma neomejene uporabe, vendar se večina zakonodaje osredotoča na natančna pravila za uporabo brezpilotnih letal, saj so ta od neprimerni uporabi lahko celo nevarna za življenje ljudi.

Evropa ima sicer najbolj liberalne predpise o brezpilotnih letalih v primerjavi z drugimi celinami. Kar 27 odstotkov evropskih držav namreč dovoljuje neomejeno uporabo brezpilotnih letal, svetovno povprečje je 18 odstotkov. Evropa pa je tudi celina z največ priporočili v nacionalni zakonodaji za uporabo brezpilotnih letal. V skladu z nacionalno zakonodajo o brezpilotnih letalih lahko države razdelimo v šest skupin: države s popolno prepovedjo, države, v katerih je uporaba drunov dovoljena v popolnoma omejenih okoliščinah, države, v katerih je uporaba dronov dovoljena le pred očmi oseb, ki jih upravljajo, države, kjer je dovoljena omejena uporaba brezpilotnih letal izven vidnega polja oseb, ki jih upravljajo, države neomejene uporabe ter države brez kakršnegakoli zakona o uporabi dronov. Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da je Slovenija edina država v Evropi s popolno prepovedjo brezpilotnih letal, kar pomeni, da jih ne bi smeli uporabljati.


Prijavi napako v članku