Operacijski sistemi
11.05.2013 10:47

Deli z drugimi:

Share

Skoraj polovica prodanih licenc za Windows 8 ni v uporabi!

Analitsko podjetje Net Applications je z raziskavo trga ocenilo, da naj bi bilo trenutno neaktivnih vsaj dobrih 41-odstotkov licenc za operacijski sistem Windows 8. Od skupno 100-milijonov prodanih kopij najnovejšega Microsoftovega operacijska sistema je namreč aktivnih le 58,6-milijonov.
Razkrite cene za Windows 8
Razkrite cene za Windows 8

Microsoftova vodja za marketing in finance Tammy Reller je pred kratkim priznala (http://goo.gl/KkxTs), da je podjetje pri pripravi operacijskega sistema Windows 8 naredilo kopico napak, ki uporabnike odvračajo od uporabe sicer izjemno dovršenega in varnega sistema. Dodatno sol na rane računalniškega giganta pa je z najnovejšo raziskavo potrosilo analitsko podjetje Net Applications, saj je ocenilo, da Okna 8 dejansko uporablja precej manj uporabnikov, kot je prodanih licenc. Analitiki namreč zatrjujejo, da naj bi bilo trenutno neaktivnih vsaj dobrih 41-odstotkov licenc za operacijski sistem Windows 8, ki so bile večinoma prodane v navezi z novimi računalniškimi sistemi.

Število aktivnih uporabnikov Oken 8 širom sveta so analitiki podjetja Net Applications ocenili na osnovi skupnega deleža uporabnikov osebnih računalnikov in tablic z nameščenim operacijskim sistemom Windows 8 oziroma Windows RT. Ker na Microsoftov najnovejši operacijski sistem trenutno prisega okoli 4,2-odstotka uporabnikov svetovnega spleta od skupno 1,4 milijarde, to posledično pomeni, da je trenutno aktivnih le dobrih 58,6-milijonov licenc od 100-milijonov, kolikor naj bi jih računalniški gigant doslej skupno prodal na trgu.

Podjetje Microsoft se je na raziskavo podjetja Net Applications pričakovano že odzvalo in poudarilo, da je analitsko podjetje pri raziskavi vključilo le računalnike z aktivno povezavo v svetovni splet, kar pomeni, da naj bi bilo v praksi dejansko v uporabi več kot 58,6 milijonov kopij Oken 8. Glede na to, da je v današnjih dneh računalnik brez internetnega dostopa praktično neuporaben, ocena podjetja Net Applications z zelo veliko verjetnostjo odraža dejansko stanje.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku