Računalništvo, telefonija
24.02.2011 06:28
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturna škatlica za svoboden internet

Freedom box bo za obhod državnih blokad interneta koristil storitve računalništva v oblaku.
Freedom box bo za obhod državnih blokad interneta koristil storitve računalništva v oblaku.

Ker so se nemiri konec januarja v Egiptu pričeli stopnjevati, je egiptovska vlada tako rekoč čez noč blokirala dostop do svetovnega spleta. S tem dejanjem se je država v trenutku vrnila 20 let v preteklost. Nad svetovni splet se je pred kratkim spravila še Libija. Odziv voditeljev nedemokratičnih držav sicer ni presenetil, saj igra svetovni splet ključno vlogo pri demokratizaciji, razširjanju informacij in povezovanju ljudi.

Ker je na svetu še izjemno veliko držav, ki svetovni splet brezobzirno cenzurira (na primer Kitajska), je Eben Moglen, pravnik in soavtor licence GPL, napovedal prihod miniaturne škatlice za svoboden internet. Tu bo šlo dejansko za vtični računalnik Freedom Box, ki bo komajda večji od polnilca mobilnega telefona. Ta bo temeljil na osnovi energetsko varčnega procesorja in bo opremljen s programsko opremo za obhod državnih blokad interneta. Mogoče ga bo uporabljati celo v primeru oteženega dostopa.

Za razvoj in pripravo vtičnega računalnika Freedom Box je Eben Moglen ustanovil celo neprofitno organizacijo FreedomBox Foundation. Če mu bo v relativno kratkem času uspelo zbrati preračunanih 365 tisoč evrov prostovoljnih prispevkov, bi lahko bil vtični računalnik nared še pred koncem letošnjega leta. Zanj naj bi bilo potrebno v prosti prodaji odšteti okoli preračunanih 75 evrov.


Prijavi napako v članku