Računalništvo, telefonija
16.05.2009 10:31
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Siemensov čip proti ponaredkom

Tehnologija je bila nagrajena na mednarodnem sejmu za avtomatsko identifikacijo EuroID 2009.
Tehnologija je bila nagrajena na mednarodnem sejmu za avtomatsko identifikacijo EuroID 2009.

Na letošnjem mednarodnem sejmu za avtomatsko identifikacijo je Siemens predstavil svoj novi Krypto RFID čip, za katerega je v kategoriji “Inovativno podjetje” prejel tudi nagrado. Največja prednost te tehnologije je v dejstvu, da je čip možno neposredno vgraditi že v izdelke ali pa v njihovo embalažo. Avtentičnost produkta je možno preveriti že v manj kot sekundi s pomočjo priročnih bralnih naprav in kriptografskega procesa, ki ne zahteva internetne povezave. Čip je možno integrirati v vse vrste izdelkov, z njegovo pomočjo pa bodo imeli ponarejevalci v prihodnosti bistveno težje delo.

Varen proces avtentikacije za Krypto RFID čip je bil razvit v Siemensovem oddelku Corporate Technology. Sistem uporablja javni in zasebni kriptografski ključ: ko čip zazna bralno napravo, njen signal enkodira s svojim zasebnim ključem. S hitrostjo svetlobe nato preveri pravilnost “odgovora” na ta signal s pomočjo pripadajočega javnega ključa. Čip lahko shranjuje tudi druge informacije, denimo podatke o poreklu izdelka in serijsko številko. Čip je praktično nemogoče kopirati ali prebrati ključ za njegovo kriptiranje.

Siemensovi razvojniki so uporabili optimirane algoritme in s tem bistveno zmanjšali računalniške zmogljivosti, potrebne za izdelavo čipa. Namesto programabilnih procesorjev so uporabili fiksne, neprogramabilne komponente vezja. To je omogočilo, da so zmanjšali ne samo porabo energije, ampak tudi velikost čipa ter posledično tudi njegovo ceno.


Prijavi napako v članku