Računalništvo, telefonija
29.03.2010 11:07
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Se nam v bližnji prihodnosti obetajo tipkovnice s petimi tipkami?

Genialna zamisel ali zgolj nepotrebna navlaka?
Genialna zamisel ali zgolj nepotrebna navlaka?

V kolikor se vam zdi, da običajne računalniške tipkovnice zasedajo preveč prostora na pisalni mizi in da so bolj ali manj neergonomične, potem boste zagotovo navdušeni nad inovativnim izdelkom, ki ga je pripravil oblikovalec Erik Campbell. Gre za tipkovnico izjemno zanimive oblike, ki ima samo pet tipk in jo je mogoče uporabljati z eno samo roko. Določeno črko, številko ali posebni znak tu prikličemo z ustrezno kombinacijo petih tipk. Navdih za oblikovanje oblikovno zanimive tipkovnice je oblikovalec Erik Campbell dobil s proučevanjem morskih meduz.

Pri tem velja omeniti, da je podobno tipkovnico oblikovalec Doug Engelbart pripravil že daljnega leta 1968, le da slednja ni bila tržno zanimiva. Erik Campbell je to idejo prevzel in tipkovnico oblikoval na način, da je ergonomska in relativno enostavna za uporabo. To pa bi jo lahko posledično naredilo celo tržno zanimivo.

Ker pa je oblikovno zelo dovršena računalniška tipkovnica šele idejna zasnova, je težko napovedati, ali bo izdelek kdaj sploh na voljo v prosti prodaji in kdo bi ga lahko proizvajal. Tudi o maloprodajni ceni revolucionarne vhodne naprave lahko zaenkrat le špekuliramo.


Prijavi napako v članku