Grafične kartice
25.04.2021 14:13

Deli z drugimi:

Share

Se nam obeta vodno hlajena Radeon RX 6900?

Vodno hlajena Radeon RX 6900 bo delovala pri precej nižjih temperaturah.
Vodno hlajena Radeon RX 6900 bo delovala pri precej nižjih temperaturah.

Podjetje AMD je lanskega oktobra predstavilo nove grafične kartice družine Radeon RX 6000, ki so resnično nekaj posebnega. Te namreč temeljijo na osnovi grafičnega jedra RDNA2, podpirajo revolucionarni predpomnilnik Infinity, delujejo s kar 30 višjo frekvenco in zagotavljajo polno združljivost z Microsoftovo knjižnico DirectX Ultimate. Zato ne preseneča, da so nove grafične kartice pri enaki porabi električne energije za kar polovico zmogljivejše v primerjavi s predhodno generacijo grafični kartic AMD Radeon RX5000.

Najzmogljivejša med vsemi je seveda grafična kartica Radeon RX 6900 XT. Ker pa ta pri polni obremenitvi lahko porabi tudi več kot 300 vatov električne moči, se mnogi uporabniki pritožujejo nad previsokimi temperaturami delovanja. Zato ne preseneča, da so se pred kratkim na spletu pojavile prve fotografije posebne različice grafične kartice Radeon RX 6900 XT, ki je opremljena z vodno hlajenim sistemom. Tu bo šlo za različico Radeon RX 6900 XTX, za optimalno hlajenje pa bo poleg tekočine poskrbel še 120 milimetrski ventilator.

Grafična kartica Radeon RX 6900 XTX je opremljena s hladilnim sistemom podjetja EK Water Blocks in je trenutno še vedno v prototipni fazi. To pomeni, da ta po vsej verjetnosti še nekaj časa ne bo na voljo. Kljub temu so mnogi poznavalci prepričani, da bi se to lahko zgodilo še pred začetkom letošnje jeseni.


Prijavi napako v članku