Računalništvo, telefonija
27.02.2021 07:56
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Satelitski internet Starlink kmalu s hitrostjo do 300 Mbps!

Satelitski internet SpaceX Starlink bo kmalu zagotavljal prenose podatkov s hitrostjo do 300 megabitov na sekundo.
Satelitski internet SpaceX Starlink bo kmalu zagotavljal prenose podatkov s hitrostjo do 300 megabitov na sekundo.

Ameriško podjetje SpaceX je že pred časom uspešno zagnalo projekt “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki naj bi omogočilo hiter in zanesljiv dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta. Satelitski internet SpaceX Starlink se sicer že danes v praksi obnese več kot odlično. Hitrosti prenosa podatkov se namreč gibljejo od približno 50 megabiti na sekundo do nekaj več kot 150 megabiti na sekundo, zakasnitveni čas pa se trenutno giblje med 20 milisekundami in 40 milisekundami.

Če gre verjeti podjetju SpaceX se nam že v bližnji prihodnosti obeta še hitrejši prenos podatkov. Ta naj bi se kmalu povečal na do 300 megabitov na sekundo, medtem ko naj bi se zakasnitveni čas zmanjšal na zgolj 20 milisekund. Hitrejši prenos podatkov bo seveda zagotovilo večje število namenskih satelitov. Trenutno se v vesolju nahaja 1.100 satelitov za zagotavljanje dostopa do interneta, v bližnji prihodnosti pa se bo njihovo število povečalo na 12.000.

Pri tem velja še omeniti, da bo satelitski internet SpaceX Starlink po vsej verjetnosti kmalu na voljo tudi nam. Novost lahko prednaročimo na spletni povezavi https://www.starlink.com/. Za to bo treba podjetju SpaceX odšteti preračunanih 82 evrov, ki nam dobo vrnjeni, v koliko storitve v prihodnje ne bomo potrebovali. Za nakup strojne opreme pa bo treba kasneje odšteti kar 499 evrov, stroški pošiljanja pa znašajo še dodatnih 60 evrov. K temu pa je treba primakniti še 99 evrov mesečne naročnine. Te cene naj bi se v prihodnje precej znižale, predpogoj za to pa je pričetek množične uporabe storitve s strani končnih uporabnikov. Satelitski internet bo v določenih slovenskih krajih na voljo že v naslednjih nekaj mesecih, splošna razpoložljivost po celotni Sloveniji pa naj bi bila zagotovljena tekom naslednjega leta.


Prijavi napako v članku