Računalništvo, telefonija
16.06.2016 11:10
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

SAP Forum 2016 osvetlil čeri v morju digitalne preobrazbe

Več kot 600 udeležencev, predvsem gospodarstvenikov, poslovnežev in informatikov, je danes na SAP Forumu prisluhnilo domačim in tujim strokovnjakom glede priložnosti in pasti digitalnega gospodarstva. Podjetja, ki načrtujejo ali že izvajajo digitalno preobrazbo, stavijo na nova ali nadgrajene poslovne modele in inovativne tehnologije, ki ustvarjajo razliko.
SAP Forum 2016 osvetlil čeri v morju digitalne preobrazbe
SAP Forum 2016 osvetlil čeri v morju digitalne preobrazbe

»Rekorden obisk letošnjega SAP Foruma priča o tem, da obravnavamo za poslovno javnost pomembne stvari. Družba SAP je vsekakor pravi partner za digitalno preobrazbo podjetij, ki seboj ne prinaša le tehnoloških sprememb, temveč tudi priložnosti za korenite izboljšave poslovnih procesov ali celo zamenjave poslovnih modelov,« je povedal Milan Dragič, direktor SAP Slovenija.

Rumyana Trencheva, direktorica regije SAP SEE, je vpliv digitalizacije obravnavala še širše – z vidika vloge posameznika. Ljudje smo tisti, ki ustvarjamo posel in posel živi zaradi ljudi. »SAP je z digitalno preobrazbo začel že pred šestimi leti in v inovacije vložil 50 milijard evrov, danes pa ima več kot 100 milijonov uporabnikov storitev iz oblaka. Letošnje sporočilo družbe SAP je sočutje s strankami. V družbi SAP imamo jasno vizijo in odlično tehnologijo, a želimo ju prilagoditi vam, našim strankam. Želimo še intimneje spoznati vaše želje in potrebe, načrte in cilje. Preprosto želimo vedeti več o vas in se osredotočiti na reševanje vaših izzivov,« je dejala Trencheva.

Anna Sienko iz analitskega podjetja PricewaterhouseCoopers je svoje predavanje naslovila kar kot »digitalno bojišče«. Samo v lanskem letu smo ljudje ustvarili 90 odstotkov vseh podatkov, ki so nam na voljo na internetu, hitrosti povezav v internet še vedno strmo naraščajo in napoved, da bo do leta 2020 povprečen prebivalec planeta imel v lasti 1,5 mobilne naprave jasno kažejo, da tehnologija močno spreminja človeško obnašanje. Danes delamo, se izobražujemo in nakupujemo drugače. Tem spremembam se morajo prilagoditi tudi podjetja. 54 odstotkov direktorjev v regiji CEE odkrito priznava zaskrbljenost nad hitrostjo tehnološkega napredka, četrtina pa prizna, da o svojih strankah preprosto nimajo dovolj natančnih podatkov. »Brez digitalne strategije v prihodnje ne bo šlo. Podjetja se danes digitalne preobrazbe lotevajo z ločenimi projekti, a so od vzpostavitve resnično digitalnega ekosistema še zelo oddaljena. Na digitalnem bojišču pa so zgolj zmagovalci in poraženci,« je zaključila Anna Sienko.

Pomenljivi odgovori in pravi digitalni poslovni šov

O pravih poteh in vzvodih uspeha v digitalnem gospodarstvu so se pod taktirko Igorja E. Berganta pogovarjali pomembni domači gospodarstveniki. Jana Benčina Henigman, članica uprave UniCredit Bank, je pohvalila slovenske potrošnike in njihovo dovzetnost za digitalne rešitve in komunikacijo preko digitalnih kanalov. Hkrati je pojasnila, da digitalizacija bančnemu sektorju, čeprav je močno reguliran, prinaša nove konkurente v obliki fintech podjetij. Tudi banke bodo morale iti v korak s časom in poskrbeti za boljše uporabniške izkušnje ob dodatni racionalizaciji poslovanja.

Valter Leban, član uprave Kolektor Group, je komentiral: »Digitalizacija je vesolje, treba se je nekam usmeriti. V Kolektor Group priložnosti vidimo v korporativnem okolju in rešitvah s področja proizvodnega managementa ter odločanja. Te bomo še nadgradili z rešitvami s področja strojnega vida in učenja. Nova doba zahteva odprto inoviranje, zato smo v Kolektorju ustanovili sklad za zagonska podjetja, ki podpira podjetja s prebojnimi idejami. Te bomo v prihodnje tudi vključili v svojo ponudbo.«

Stojan Nikolič, finančni direktor HSE, se je najprej pošalil, da vsaka digitalizacija potrebuje električno energijo, nato pa pojasnil vidike finančnikov. Vsaka naložba podjetij mora prinesti rezultat, nič drugače ne bo z digitalno preobrazbo. »Digitalizacija pomeni to, da smo vsak dan hitrejši, višji in močnejši, kar se seveda mora poznati tudi na tekočem računu,« je sklenil Nikolič.

Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation, je pojasnil digitalno zgodbo svojega podjetja. Čeprav podjetje kot osnovni sestavini za svoje izdelke uporablja kamen in steklo, je prodaja podjetja povsem digitalizirana, saj le-tako za ponudbo podjetja izvedo po vsem svetu. Digitalne rešitve tudi omogočajo podjetju, da razvojni center ohranja v Sloveniji in znanje učinkovito deli s podružnicami po svetu. »Danes naše zelene strehe nameščajo v Berlinu, Washingtonu, Bostonu in drugih velikih mestih. Slednje je predvsem zasluga spleta in digitalnega marketinga, saj nas poznajo arhitekti po vsem svetu.«

Milan Dragič, direktor SAP Slovenija, je ob sogovornikih sklenil, da v svetu sicer obstaja vrsta tehnoloških ponudnikov, a da je SAP tisti, ki že danes lahko podpre vse procese preobrazbe, prednost podjetja pa je tudi v tem, da izrazito dobro pozna različne industrijske vertikale in premore zelo multidisciplinarno znanje. »Digitalna preobrazba je neizbežna, zgodila se bo z nami ali brez naa. Vedno je bolje voditi kot slediti. Ukvarjati se moramo predvsem s tem, kako teorijo čim prej prenesti v kar najboljšo prakso,« je povzel Dragič.

Popoldne je udeležence SAP Foruma razveselil pravcati poslovno-realističnemu šovu, poimenovanem 10 x 10. V 10-minutnih predstavitvah, oblikovanih po vzoru dogodkov TED, so se s svojimi rešitvami in praktičnimi primeri predstavila domača podjetja in SAP-partnerji. Podjetje Energija Plus je pohvalilo svojega tehnološkega partnerja, ki je v vsega letu dni implementiral kar štiri sodobne SAP sisteme, optimiziral ključno poslovno komponento (nabavo električne energije) ter poskrbel, da podjetje danes podatke resnično obdeluje in obvladuje v realnem času. Podjetje Avtenta je pokazalo, kako učinkovito lahko delujejo rešitve SAP v oblaku (podatkovnem centru) Telekoma Slovenije in predstavilo rešitve za podjetja vseh velikosti. Družba S&T Slovenija je zbrane opomnila, da posel še vedno predstavljajo ljudje in prikazala praktični primer kakovostnega upravljanja z zaposlenimi. Kadrovske rešitve postajajo prava znanost, saj morajo sodobna podjetja razvijati prav vse kadre – od vodstva naprej. Podjetje ZenLab je prikazalo kontekstualne izkušnje sodobnih potrošnikov in moč personalizacije, podjetje Bisnode pa dokaze, da so podatki novo gorivo in da digitalna preobrazba temelji prav na njih. Podjejte Optilab je nato prikazalo gledanje v prihodnost (na osnovi vseh podatkov, ki jih imajo organizacije na voljo)

Za dodatno motivacijo pa tudi veliko smeha je poskrbel še motivacijski govorec, pisatelj, dramatik, učitelj, scenarist in politik Tone Partljič. S svojimi zgodbami o »človeku v oblaku« je predstavil tisti mehkejši del posameznikove nravi, ki pa tudi vpliva na njegovo življenje in delo.

SAP Forum 2016 se je zaključil na Račjem otoku v glasbenih ritmih skupine Manouche.


Prijavi napako v članku