Računalništvo, telefonija
01.06.2020 09:56
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung naznanil revolucijo v izdelavi mobilnih procesorjev!

Procesor Samsung Exynos 992 bo prvi izdelan s pomočjo 5-nanometrskega proizvodnega procesa EUV.
Procesor Samsung Exynos 992 bo prvi izdelan s pomočjo 5-nanometrskega proizvodnega procesa EUV.

Tokrat imamo zelo dobro novico za vse, ki pogosto posegate po mobilnih napravah, a niste pretirano navdušeni bodisi na njihovimi zmogljivostmi bodisi avtonomijo delovanja. Pri podjetju Samsung so namreč najavili, da bodo kmalu zagnali napredni proizvodni proces za elektronske komponente. Tu seveda govorimo o naprednem 5-nanometrskem proizvodnem procesu EUV (Extreme Ultraviolet Lithography), ki bo po ocenah številnih strokovnjakov dobesedno revolucioniral področje izdelave elektronskih komponent.

Uporaba naprednega 5-nanometrskega proizvodnega procesa EUV bo namreč omogočala izdelavo precej boljših elektronskih komponent, kot jih poznamo danes. Pri podjetju Samsung ocenjujejo, da bodo nove elektronske komponente do 25 odstotkov bolj učinkovite, do 10 odstotkov zmogljivejše in do 20 odstotkov varčnejše z električno energije v primerjavi z zdajšnjimi komponentami, ki so izdelane s pomočjo 7-nanometrskega proizvodnega procesa. Za proizvodnjo elektronskih komponent v naprednem proizvodnem procesu pa bo zadolžena tovarna Samsung Hwaseong, ki je zdaleč najbolj napredna med vsemi.

Prve mobilne naprave, opremljene z elektronskimi komponentami izdelanimi z novim naprednim 5-nanometrskim proizvodnim procesorjem, bodo novi pametni mobilni telefoni podjetja Samsung družine Galaxy, ki jih pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta. Tu bo šlo predvsem za mobilne procesorje, saj se od njih vedno pričakuje večjo zmogljivost od hkratni nizki porabi električne energije, saj je le tako mogoče zagotoviti dovolj dolgo avtonomijo delovanja naprav. Prvi predstavnik nove družine pa naj bi bil procesor Samsung Exynos 992, ki bo uporabljal procesorska jedra ARM Cortex-A78 in grafično jedro Mali-G78 GPU.

Mobilni procesor Samsung Exynos 992 naj bi bil za kar 20 odstotkov zmogljivejši v primerjavi z zdajšnjim mobilnim procesorjem Samsung Exynos 990. Prvi pametni mobilni telefon, opremljen z njim pa naj bi bil Samsung Galaxy S20. Ta naj bi na prodajne police trgovin prispel že avgusta letos.


Prijavi napako v članku