Telefoni
21.02.2019 07:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung predstavil svoj prvi upogljivi telefon

Za upogljivi pametni mobilni telefon Samsung Galaxy Fold bo v Evropi treba odšteti vsaj 2.000 evrov.
Za upogljivi pametni mobilni telefon Samsung Galaxy Fold bo v Evropi treba odšteti vsaj 2.000 evrov.

Pred časom smo pisali o tem, da je razmeroma neznano kitajsko podjetje Royole šokiralo industrijo mobilnih naprav s predstavitvijo prvega povsem upogljivega pametnega mobilnega telefona (http://bit.ly/2CShQjf). Zanj so se končno ogreli tudi pri podjetju Samsung, saj so predstavili svoj prvi upogljivi pametni mobilni telefon Android, ki na področje pametne mobilne telefonije prinaša kar nekaj svežine. Nova družina pametnih mobilnih telefonov Galaxy Fold podjetja Samsung namreč v eni napravi združuje vse prednosti klasičnih pametnih mobilnih telefonov in že nekoliko pozabljenih tablic.

Prvi upogljivi pametni mobilni telefon Galaxy Fold podjetja Samsung je sicer opremljen z zaslonom z 18,54-centimetrsko (7,3-palčno) diagonalo in ga lahko prepognemo. Na ta način dobimo kompaktno mobilno napravo. To je inženirjem podjetja Samsung uspelo doseči z novo plastjo zaščitnega polimera, ki je kar za polovico tanjši od tistega, ki se uporablja pri proizvodnji klasičnih zaslonov. To pa mu seveda omogoča tako upogljivost kot odpornost na poškodbe, kar je ključnega pomena za uspeh tovrstnih naprav.

Programerji podjetja Samsung so morali za novi zaslon pripraviti tudi prilagojen grafični vmesnih, ki uporabniku omogoča, da na enem zaslonu odpre in dela z do tremi aplikacijami, te pa se seveda prilagodijo prehodu med zaslonoma, in sicer tako po velikosti kot po ločljivosti. Čeprav južnokorejski gigant ostaja skrivnosten glede strojne opreme upogljivega Galaxy Folda, je bilo razkrito, da novost razpolaga s procesorjem nove generacije, z 12 gigabajti sistemskega pomnilnika, štirimi slikovnimi tipali in zvočniškim sistemom AKG. Za dovolj dolgo avtonomijo delovanja skrbita kar dve bateriji, ki ju lahko polnimo brezžično, z njima pa je mogoče polniti tudi druge mobilne naprave.

Prvi upogljivi pametni mobilni telefon Galaxy Fold bo podjetje Samsung ponudilo v prodajo konec aprila. Sprva bo uporabnikom na voljo le različica, opremljena s podporo mobilnim omrežjem 4G/LTE, nekoliko kasneje pa bo na trg prispela še različica, ki bo podpirala napredna mobilna omrežja 5G.


Prijavi napako v članku