Telefoni
19.06.2012 17:45
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung in Apple obvladujeta polovico trga mobilnikov

Ko uporabniki kupujejo pametne mobilnike se v več kot polovici primerov odločajo med Samsungom in Applom.
Ko uporabniki kupujejo pametne mobilnike se v več kot polovici primerov odločajo med Samsungom in Applom.

Danes na trgu najdemo številne proizvajalce pametnih mobilnih telefonov, ki ponujajo izredno bogato paleto raznovrstnih izdelkov. Čeprav na prodajnih policah trgovin najdemo na stotine različnih mobilnikov, se uporabniki storitev mobilne telefonije pretežno odločajo le za dva proizvajalca, in sicer Samsung in Apple. To je pokazala raziskava, ki jo je za prvo tromesečje letošnjega leta opravila analitska hiša ABI Research.

Trg pametnih mobilnih telefonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za dobrih 41 odstotkov. Trgovcem je v tem obdobju skupno uspelo prodati kar vrtoglavih 144,6-milijonov pametnih aparatov. Čeprav pametne mobilnike ponuja na desetine različnih proizvajalcev, sta si večino pogače odrezala podjetji Apple in Samsung. Slednji je skupno prodal 43-milijonov enot, medtem ko je podjetje iz Cupertina prodalo 35 milijonov iPhonov. Skupno sta torej obvladovala kar 54-odstotkov trga mobilnikov. Podjetja Nokia, RIM, Sony, Huawei in ZTE so dosegla porazno slabe rezultate.

Še bolj zanimiv je podatek glede čistih zaslužkov. Analitska hiša ABI Research je namreč razkrila, da sta podjetji Samsung in Apple skupno pobrala kar 90-odstotkov dobička iz naslova prodaje pametnih mobilnih telefonov. Vsi ostali proizvajalci so se morali zadovoljiti z »drobižem«. Analitska hiša ABI Research verjame, da če ne bodo podjetja, kot so Nokia, RIM, Sony, Huawei in ZTE kmalu ponudila v prodajo bolj kakovostne izdelke, ki bodo prepričale kupce, bosta Apple in Samsung kmalu postala monopolista na področju prodaje pametnih mobilnih telefonov.


Prijavi napako v članku