Računalništvo, telefonija
15.12.2019 17:08

Deli z drugimi:

Share

Samsung dominira na trgu 5G tehnologije

Samsung dominira na trgu 5G tehnologije
Samsung dominira na trgu 5G tehnologije

Trg 5G tehnologije se počasi in vztrajno gradi, saj se vključuje vedno več proizvajalcev. Samsung je trenutno tisti, ki močno dominira na tem trgu, saj njihove 5G naprave predstavljajo tri četrtine vseh prodanih naprav v zadnjem času. Korejski tehnološki gigant je še pred časom obvladoval 83 odstotkov 5G trga, danes ga ima 74 odstotkov. Ne glede na to pa je skupno število prodanih naprav skočilo iz 1,5 milijona na 3,2 milijona naprav.

Na drugem mestu Samsungu sledi LG z desetimi odstotki tržnega deleža in 0,4 milijona prodanih enot.

Obe podjetji beležita takšne rezultate zahvaljujoč se zgodnjemu izidu 5G omrežja v Južni Koreji. Ta trg je trenutno tudi najbolj aktiven in pričakujemo lahko, da bo še kar nekaj časa tako. Samsung je svoj položaj na 5G trgu poleg mobilnih naprav potrdil še s serijo ostalih kompatibilnih naprav – trenutno je takih pet. K celotnemu stanju na trgu 5G tehnologije pa je pripomoglo tudi dogajanje okrog Huaweia, ki še vedno ni povsem razčistil z ZDA.

Prodaja 5G pametnih telefonov

Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G je najbolje prodajani model, saj je bilo v tretjem četrtletju prodanih 1,6 milijona naprav. »Samsung je v tem trenutku daleč najmočnejši igralec na področju 5G telefonije, ki pa je v začetnih fazah razvoja in bo verjetno še deležna nemalo sprememb«, pravi Gerrit Schneemann, višji analitik pri IHS Markit Technology. »Podjetje je več kot uspešno izkoristilo prednost domačega terena na hitro razvijajočem se trgu Južne Koreje, kajti uspelo jim je močno pospešiti pošiljke po zastavljenih trgih. Samsung je poleg vsega hitro reagiral in ponudil linijo 5G pametnih telefonov in ima vsaj za zdaj največji portfolijo produktov izmed vseh 5G akterjev«, je dodal Schneemann.


Kitajski proizvajalci, kot so Huawei, Xiaomi, Oppo in ostali so trenutno manjši akterji na 5G trgu, kajti večina naprav, ki jih prodajo, so prodani izven njihovih domačih trgov, kjer pa dotična podjetja imajo manj vpliva. Večina prodaje na Kitajskem se dogaja v srednjem razredu, medtem pa so 5G pametni telefon »high-end« produkti. Povprečna cena prodanega 5G pametnega telefona znaša $994, kar je tri krat več od povprečne cene klasičnega pametnega telefona. Tako kot smo to lahko spremljali pri klasičnih pametnih telefonih, pričakujemo, da bodo stroški proizvodnje 5G telefonov čez čas nižji, saj se bodo proizvajalci vedno bolj usmerjali na ta trg. Tudi zagon 5G tehnologije na Kitajskem, največjem svetovnem trgu mobilne telefonije, bod zagotovo pospešil ta prehod.

V celoti bi naj bilo do konca letošnjega leta prodanih 13,5 milijonov 5G telefonov, naslednje leto pa bi naj številka dosegla že 253 milijona naprav.


Prijavi napako v članku