Triki in nasveti
18.11.2016 09:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

S temi aplikacijami prihranite svoj dragoceni čas

..Tempo, ki ga živimo dandanes, ni najbolj človeku prijazen, saj smo nenehno izpostavljeni rokom, stresu in vse večjim zahtevam. Ravno zato je še kako pomembno, da je naša računalniško-digitalna raba "ekonomična" in učinkovita - tako v službi kot doma..
S temi aplikacijami prihranite svoj dragoceni čas
S temi aplikacijami prihranite svoj dragoceni čas

K sreči obstajajo aplikacije, ki so na voljo tako za Applove kot tudi Windows naprave, ki nam pomagajo delo opraviti hitreje. S pomočjo portala Gizmodo smo za vas pripravili nekaj najboljših aplikacij, s katerimi boste brez težav prihranili čas.

FastKeys (Windows, 9,2 eur)

Aplikacija FastKeys pokriva praktično vse osnove. Omogoča razširitev tekstualnih okrajšav (tako lahko npr. nastavimo 2-črkovno kodo za e-mail naslov), pomaga izgraditi popolnoma prilagojeni začetni meni, doda nove bližnjice, do katerih lahko dostopamo s tipkovnico, omogoča pisanje besedila s funkcijo “auto-complete” itd.

Glede na vse našteto in ostale funkcije, ki jih aplikacija FastKeys omogoča, bi človek morda pomislil, da je uporaba aplikacije zapletena, vendar je v resnici ravno nasprotno. Novi ukazi in bližnjice (organizirani po kategorijah) so konfigurirani preko “dialog boxa”, v vsakem primeru težav pa imamo na voljo pomoč na spletu.

Keyboard Maestro (Mac, 33 eur)

Uporabniki Mac-ov se že dolga leta zanašajo na Keyboard Meastro. Zadnja različica programa pa vsebuje več “ekonomičnih” in praktičnih funkcij, s katerimi prihranimo čas bolj kot s katerokoli doslej doslej. Nova različica Keyboard Maestra ponuja širok nabor funkcij in vsi uporabniki boste verjetno presenečeni, koliko hitreje lahko delo opravite ob uporabi te aplikacije. “Macro” urejevalnik, ki predstavlja eno glavnih središč aplikacije, je zelo obširen in izčrpen, ne da bi bil hkrati tudi zapleten in zahteven za uporabo. Praktično vse, kar delate na svojih Macih, od ocenjevanja pesmi na iTunes do pomanjševanja oken, lahko storite preko Keyboard Maestra.

AutoHotKey (Windows, brezplačna)

Sicer ne gre za najbolj “uporabniku prijazno” orodje avtomatizacije, vendar se to nekako uravnoteži z dejstvom, da je AutoHotKey fleksibilen in vseobsegajoč pri tem kar omogoča. Za osnovno uporabo aplikacije verjetno ne boste potrebovali veliko učenja in prilagajanja, saj je AutoHotKey med drugim opremljen s širokim naborom dokumentacije pomoči. Program vam omogoča avtomatizacijo praktično vsega – z makrokombinacijami miške ali tipkovnice.

Alfred (Mac, brezplačno – za osnovno rabo)

Nedvomno eno najbpopularnejših orodij avtomatizacije za Mac naprave. Alfred je sicer brezplačna aplikacija, vendar predlagamo nadgradnjo (23 eur), s katero boste prejeli “Powerpack” okrepitve in tako zares celosten program avtomatizacije.

Ta plačana posodobitev vam omogoča, da ustvarjate lastne “delovne tokove” in vzorce, kjer so navodila, tipke in šifre povezani skupaj. Poleg tega lahko npr. skrajšate URL naslove, spreminjate velikosti slik, pretvarjate med različnimi enotami, avtomatizirate tvite itd. Ob aplikaciji Alfred obstaja še spremljevalska aplikacija, ki omogoča nadzor vašega računalnika preko telefona ali tablice.

AutoIt (Windows, brezplačna)

Aplikacija je sicer namenjena nekoliko bolj veščim uporabnikom oz. uporabnikom z nekaj znanja programiranja, vendar lahko vsak poizkusi zapopasti nekatere avtomatizirane scenarije. Od osnov simuliranja raznih klikov tipk do naprednejše rabe, kot je recimo ustvarjanje lastnih grafičnih uporabniških vmesnikov. Autolt lahko naredi ogromno, le naučiti se je treba delati z njim. Če se vmesniki slučajno komu zdijo prezapleteni, obstajajo primeri scenarijev v mapi aplikacije ter številni scenariji za pomoč na spletni strani Autolta.

Automator (Mac, brezplačna)

Automator je plod Applovih razvijalcev in ga dobimo kot del OS X-a ali macOS-a. Je dobra iztočnica, če ne želimo na svoj računalnik nalagati kakršnekoli dodatne programske opreme. Zgradimo lahko različne skripte, ki nam lahko spremenijo velikost slik (večih hkrati) ali pospešijo proces spajanja PDF dokumentov. Automator morda na prvi pogled zgleda zapleten za uporabo, še posebej, če niste navajeni na tovrstne programe, vendar je dobra stvar tega programa ta, da omogoča hitro prilagajanje in posledično učenje.


Prijavi napako v članku